Secretarul de stat Florin Lixandru (foto) acuză că ministrul Ligia Deca i-a retras atribuţiile delegate după ce el a criticat public proiectele de legi din domeniul educației. Situația social-democratului rămas pe post fără atribuții va fi discutată miercuri seara, în cadrul coaliției de guvernare, a declarat Florin Lixandru, citat de Agerpres.
Oficialul avea atribuţii legate de învăţământul preuniversitar şi de relaţia cu Parlamentul, dar acestea au fost abrogate prin ordin de ministru.
În opinia postată de Florin Lixandru pe Facebook și care ar fi dus la retragerea atribuțiilor de serviciu, secretarul de stat expunea mai multe critici pe care liderii PSD le-au repetat la adresa proiectului România Educată și a proiectelor de lege elaborate pe baza acestui document realizat sub patronajul președintelui Klaus Iohannis.
PSD intenționează să obțină în coaliție stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare, întrucât documentele sunt mult prea importante și există timp suficient pentru dezbaterea lor temeinică, a explicat secretarul de stat Lixandru: ”Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educaţiei, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani, Legea Educaţiei a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesaţi din educaţie, sindicate, dar şi cu părinţii şi asociaţiile de elevi) pachetul legilor educaţiei şi apoi pentru a le dezbate şi adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu martie 2024”.
Potrivit acestuia, PSD are 4 obiective strategice, de mare importanţă pentru copii şi părinţi, în privinţa proiectelor legilor Educaţiei:
- acces neîngrădit la educaţie pentru toţi copiii
- combaterea abandonului şcolar
- importanţa pregătirii viitoarei forţe de muncă, respectiv calificarea în funcţie de cerinţele pieţei muncii
- dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinţilor care muncesc.
Concluziile analizei experților PSD impune corectarea câtorva subiecte cheie, definitorii pentru viitorul copiilor, a declarat Florin Lixandru.
Chestiunile a căror modificare este solicitată de PSD:
- Admiterea în liceu; PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educaţie de calitate; este cel puţin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-şi organizeze propriile admiteri, pentru că ar creşte riscul practicii neloiale a meditaţiilor şi al corupţiei.
- Probele de bacalaureat: PSD priveşte cu multă rezervă înmulţirea probelor de examen, aşa cum e propusă în proiect.
- Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadru liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor; nu e o soluţie, mai ales în condiţiile lipsei acute de profesori dedicaţi.
- Învăţământul special ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare.
- Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copii din diaspora. ”Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluţiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora”, a spus Florin Lixandru.
****