sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 octombrie, 2022

Pentru a putea răspunde nevoilor viitoare de pe piața forței de muncă, sistemul educațional din România are nevoie de mai multe date despre parcursul profesional al absolvenților, dar și despre competențele pe care le vor cere angajatorii, un proiect în acest sens aflându-se în implementare, a precizat marți Bogdan Cristescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

Proiectul în cauză se numește ”ReCONECT – Adaptare la Schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației” și este coordonat de ANOFM. Acesta prevede interconectarea bazelor de date din învățământul preuniversitar și universitar cu REVISAL și baza de date a ANOFM.

”Acesta va permite trei mecanisme: unu, de monitorizare a inserției absolvenților – câți lucrează în domeniile în care s-au specializat, vorbim aici inclusiv de liceu (cel mai mare procent de absolvenți de filologie care dau la altă facultate merg la medicină, deși ei au o oră de chimie pe săptămână la liceu); un mecanism de anticipare a nevoii de calificări și competențe pe piața muncii pe termen scurt, mediu și lung (legată de nevoia de consiliere în carieră) și în al treilea rând, monitorizarea politicilor publice”, a declarat Bogdan Cristescu în cadrul conferinței ”Formarea competențelor: Educația pentru industriile cu valoare adăugată mare”, organizată marți de CursdeGuvernare.


În opinia sa, esențială pentru adresarea problemei ”skills unbalance” este consilierea în carieră, care să înceapă din gimnaziu și să continue pe tot parcursul educațional.

”Sunt ferm convins că odată cu procesul de aderare la OECD vom trece prin procesul de identificare a unor strategii și a ariilor prioritare de lucru pentru reducerea lipsei de echilibru a abilităților”, mai declarat oficialul.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: