sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 octombrie, 2018

Procurorii DNA au dispus miercuri sechestru pe averile inculpaţilor din Dosarul mitei de 20 de milioane de euro ce ar fi fost acordată de o companie pentru a obține lucrările de modernizarea ale liniei de cale ferată București – Constanța.

Sechestrul a fost instituit până la concurenţa sumei de 4,5 milioane de euro, iar cei acuzați că au încasat mita sunt:

  • Sebastian Vlădescu (pe atunci ministru al Finanțelor, în Guvernul Călin Popescu Tăriceanu), urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă
  • Cristian Boureanu (fost parlamentar PDL), fostul fin al lui Sebastian Vlădescu
  • Mircea-Ionuţ Costea (cumnatul lui Mircea Geoană), fost angajat al Ministerului Finanţelor,(acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită)
  • Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R. (acuzată de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită).

În luna mai, Sebastian Vlădescu a depus o cauțiune de un milion de euro pentru a fi cerectat sub control judiciar, nu în stare de arest preventiv.

Înscrisurile depuse atunci de fostul ministru de Finanțe Vlădescu:
  • consemnarea la o unitate bancară, la dispoziţia DNA, a sumelor de 1.000.000 de lei şi 100.000 de euro
  • constituirea unei garanţii reale mobiliare asupra unor lingouri de aur în cantitate totală de 3 kg (evaluate la 109.740,26 euro)
  • constituirea unor garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro
  • constituirea unor garanţii reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate în mai multe conturi bancare până la concurenţa valorii cauţiunii stabilite de procurori

Acuzațiile aduse de DNA:

Sebastian Vlădescu este acuzat că ar fi intervenit în favoarea unor companii pentru a le ajuta să obțină contracte cu CFR. Mita totală din acest dosar se ridică la circa 20 de milioane de euro și a fost dată de asociaţia de firme din Austria, Swietelsky – Wiebe – Takenaka, pentru obținerea și derularea contractului de modernizare a magistralei de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

„Procurorii dețin indicii și suspiciuni rezonabile că între 2005-2014, oficiali români și apropiați ai acestora ar fi pretins și primit suma de 20 de milioane de euro pentru aprobarea unor contracte și plata facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsoanele de cale ferată”, declara Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.

Procurorii spun că Sebastian Vlădescu şi Costea Ionuţ, fost angajat al Ministerului Finanţelor, alături de un apropiat al conducerii CFR, cereau 3,5% din banii pe care firma străină urma să-i primească pentru reabilitarea căii ferate.


Lucrările de modernizare a magistralei Bucureşti-Constanţa, în lungime de 225 km, au început în 2006, când Sebastian Vlădescu era ministrul finanţelor publice în cabinetul Tăriceanu.

În acelaşi dosar este acuzat şi fostul deputat Cristian Boureanu, care a primit, între 2010 şi 2017, o mită de peste două milioane de euro.

Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, fost director Exim Bank și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a primit și el aproximativ 4,5 milioane de euro, în baza unor contracte fictive încheiate cu firme deținute sau controlate de către persoane apropiate. De asemenea, a beneficiat de decontarea contravalorii serviciilor turistice efectuate de el și membrii familiei în perioada 2008-2014, a primit folosința unui autoturism de lux și i s-a plătit aportul la majorarea capitalului unei firme, susțin procurorii DNA.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: