vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 noiembrie, 2022

Seceta din întreaga Europă face ca debitul Dunării la intrarea în țară să scadă, săptămâna viitoare, cu 46% sub media multianuală a lunii noiembrie, potrivit prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabile până la 12 noiembrie 2022.

Pe secțiunea Baziaș, debitul Dunării va fi staționar în primele patru zile ale intervalului de prognoză la valoarea de 2400 m3/s, în creștere până la valoarea de 2500 m3/s, rămânând staționar la această valoare până la sfârșitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).

 În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în prima parte a intervalului, în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița și în creștere pe sectorul Călărași – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele și în scădere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.


Pentru luna noiembrie, hidrologii au estimat un debit maxim al Dunării de 4.000 mc/s, iar cel minim la 2.100 mc/s.

Seceta pune probleme producției de energie electrică în hidrocentrale.

Ceva mai bine în țară, dar tot sub mediile multianuale

Pe râurile din țară, prognoza lunară a INHGA pentru luna noiembrie 2022 arată că regimul hidrologic se va situa la valori medii de 50-80% din mediile multianuale lunare, potrivit datelor citate de Agerpres.

Debite mici (30-50%) vor fi cele pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul inferior al Moldovei, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.


Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: