Seceta din întreaga Europă face ca debitul Dunării la intrarea în țară să scadă, săptămâna viitoare, cu 46% sub media multianuală a lunii noiembrie, potrivit prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabile până la 12 noiembrie 2022.
Pe secțiunea Baziaș, debitul Dunării va fi staționar în primele patru zile ale intervalului de prognoză la valoarea de 2400 m3/s, în creștere până la valoarea de 2500 m3/s, rămânând staționar la această valoare până la sfârșitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în prima parte a intervalului, în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița și în creștere pe sectorul Călărași – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele și în scădere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.
Pentru luna noiembrie, hidrologii au estimat un debit maxim al Dunării de 4.000 mc/s, iar cel minim la 2.100 mc/s.
Seceta pune probleme producției de energie electrică în hidrocentrale.
Ceva mai bine în țară, dar tot sub mediile multianuale
Pe râurile din țară, prognoza lunară a INHGA pentru luna noiembrie 2022 arată că regimul hidrologic se va situa la valori medii de 50-80% din mediile multianuale lunare, potrivit datelor citate de Agerpres.
Debite mici (30-50%) vor fi cele pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul inferior al Moldovei, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.
Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.
***