16 octombrie, 2022

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (Baziaş) va fi în scădere până la un minim de 2.800 metri cubi pe secundă pe parcursul săptămânii viitoare, conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 22 octombrie 2022, citată de Agerpres.

Estimarea este sub nivelul de 3.000 mc / s  din iulie, când seceta era considerată „puternică și extremă” de Administrației Naționale de Meteorologie. Media multianuală a debitului Dunării în luna octombrie este mult superior, de 3.850 mc/s.

Datele sunt importante, chiar dacă nu mai este sezon de irigații, pentru că de nivelul lacurilor de acumulare depinde producția de electricitate în proporții de circa 30% (28,5%, duminică după amiază, potrivit datelor Transelectrica, operatorul de sistem și transport energetic al României).


Cele mai recente date ale Administrației Naționale Apele Române indicau un nivel de  umplere de peste 75% în cele 40 de lacuri de acumulare (la 27 septembrie), iar rezerva strategică de apă a României era de 3,25 miliarde de metri cubi de apă.

La începutul lunii iulie rezerva era de 3,45 de miliarde metri cubi.

Totuși, debitul maxim al Dunării ar putea ajunge la 5.000 mc / s.

Debitul râurilor din țară ajută prea puțin

Debitele medii zilnice pe râurile din ţară vor fi în general staţionare, exceptând râurile din vestul ţării, unde vor fi în scădere.


Prognoza lunară emisă de INHGA pentru luna octombrie 2022 arată că regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Suceava şi pe cursurile superioare ale Jiului, Bistriţei şi Moldovei.

Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50% şi 80% din normalele lunare, cu excepţia situaţiei de pe râurile din Dobrogea (30-50%) şi a celor din bazinele hidrografice ale Vedei, Râmnicului Sărat, Bârladului şi Jijiei (de sub 30%).

Potrivit hidrologilor, pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele montane, spre finalul intervalului cu probabilitate mai mare pe râurile din nordul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate.

În luna octombrie, în timpul ploilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, în special din zonele de deal şi munte.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: