marți

16 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2014

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat joi iminenta ieşire de la guvernare a formaţiunii pe care o conduce. Decizia formală urmează să fie adoptată în organismul decizional al Uniunii- Consiliul Reprezentanţilor Unionali, programat în data de 13 decembrie.

Din punct de vedere aritmetic, cele 26 de voturi de care UDMR dispune în Parlament nu pun în pericol stabilitatea coaliţiei aflate de la putere. În realitate, cât va mai rămâne Victor Ponta la Palatul Victoria depinde acum de capacitatea de negociere, dar şi de disponibilitatea pentru compromis, a PNL pentru formarea unei noi majorităţi.

Explicaţiile UDMR

”Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvenare”, a declarat joi preşedintele UDMR.


Kelemen Hunor a mai spus că Uniunea nu vrea să creeze instabilitate prin ieşirea de la guvernare şi că a ajuns la concluzia că Guvernul poate funcţiona şi poate avea stabilitate şi fără UDMR.

”Am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona (…) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce ştim foarte clar că este de făcut. Ne întoarcem şi ne ocupăm de comunitatea noastră, în Parlament vom susţine toate demersurile pentru susţinerea comunităţii noastre”, a adăugat liderul UDMR.

Suplimentar, Kelemen Hunor a afirmat că nu doreşte să reintre la guvernare cu o altă majoritate.

Perspectivele PSD

Decizia de joi a UDMR a fost anticipată de PSD de săptămâna trecută, Victor Ponta anunţând încă de luni că PLR va fi cooptat la guvernare, pentru a compensa această pierdere. PSD urmează să se hotărască dacă această cooptare se va face “pe persoană fizică”, sau dacă mişcarea se va petrece după ce partidul lui Tăriceanu capătă personalitate juridică, posibil în luna decembrie.


Indiferent de soluţie, din moment ce se schimbă componenţa politică a executivului, după data de 13 decembrie PSD trebuie să prezinte guvernul în Parlament pentru un vot de investitură. Prezenţa în Parlament este justificată şi de iminenta restructurare a cabinetului condus de Victor Ponta.

Plecarea UDMR de la guvernare va avea ca efect şi o sporire a presiunii UNPR, PC şi PPDD, care vor dori să îşi crească reprezentarea la nivel central şi local.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: