Indicatorii respectivi vor fi stabiliți marți, după ce vor fi efectuate mai multe calcule referitoare la posibilele scenarii rezultate din aplicarea acestora.
”Am covenit cu toţii că fiind o infecţie atât de dinamică şi cu modificări atât de mari, datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare sau o updatare. Ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul ai grilei de carantinare cei mai sugestivi pentru procesul epidemiologic, astfel încât să ştim că imaginea pe care ei ne-o vor oferi va fi mult mai apropiată de realitate”, a explicat Andreea Moldovan.
Printre posibilii indicatori, în afara incidenței cazurilor de Covid-19 se numără și capacitatea de testare (solicitată de primarii marilor orașe), indici legați de evoluţie, trend și focare.
Un indicator important va fi gradul de ocupare al paturilor de la secțiile de Terapie Intensivă alocate pacienților cu coronavirus.
(Citiți și: „Conflict statistic între primării și Ministerul Sănătății: administrațiile locale cer calcularea incidenței Covid și în funcție de numărul testărilor”)
Pentru obținerea unei imagini cât mai apropiate de realitate este nevoie de mai multe testări, a insistat Andreea Moldovan, care a cerut luni și testarea tuturor elevilor care se prezintă la școală cu simptome de Covid-19.
Includerea acoperirii cu teste a fost cerută de primarii marilor orașe, precum Cluj Napoca și Timișoara, nemulțumiți că lockdown-ul afectează activitatea economică. Ei au invocat situația din județele cu câteva sute de testări în 24 de ore.
Întrebată dacă ar putea fi introdusă obligația pentru o localitate de a face un anumit număr de teste, Andreea Moldovan a răspus: „Ar fi extrem de important. În aceste județe cu testare redusă, cu 10-20-100 de teste, nu știi ce se întâmplă”.