joi

18 aprilie, 2024

23 martie, 2020

Institutul Național de Sănătate publică anunță modificarea criteriilor de încadrare a cazurilor suspecte, ceea ce echivalează cu extinderea testării. De luni vor fi testate toate persoanele diagnosticate cu simptome similare cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus., nu doar cele care au simptome și au fost într-o zonă cu focare majore sau care au intrat în contact apropiat cu un bolnav confirmat ca fiind infectat cu SARS-CoV-2.

De asemenea, trebuie testate toate cadrele medicale care au intrat în contact cu un bolnav de Covid-19.

Modificarea criterilor pentru testare are loc după mai multe apeluri în acest sens lansate de medici, în urma îmbolnăvirii unor cadre medicale.

(Citiți și: „Apelul medicilor: Întregul personal sanitar are nevoie de echipamente de protecție, pacienții sunt confirmați prea târziu”)


Definiția actrualizată a cazului suspect:

  • 1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI fara o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic SI cu istoric de calatorie sau sedere intr-o tara/regiune cu transmitere comunitara, in perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • 2) Pacient cu infectie respiratorie acuta SI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 case in perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • 3) Pacient cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI care necesita spitalizare peste noapte)) SI fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic

Definițiile folosite

Contactul apropiat :

  • – Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
  • – Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
  • – Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex.in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
  • – Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
  • – Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex.sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
  • – Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrjire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul Document elaborat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie;
  • – Persoana care a avut contact in avion cu un caz de COVID-19 si care a stat pe unul din cele 2 randuri in orice directie fata de caz, persoane care au calatorit impreuna cu cazul sau care i-au acordat ingrijire in avion, membri ai echipajului care au servit in zona in care s-a aflat cazul. Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, for fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion.

Link-ul (legatura) epidemiologic(a) ar fi putut avea loc in perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

Caz confirmat


O persoana cu confirmare in laborator a infectiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele si simptomele clinice.

Testările s-au înmulțit în ultimele zile, dar lipsa kiturilor nu a permis creșterea în ritmul necesității pentru o limitare eficientă a răspândirii coronavirusului,

companie din Coreea de Sud va furniza României teste, de săptămâna aceasta, într-un ritm de aproximativ 200.000 de teste pe săptămână, au anunțat oficiali ai Ministerului Sănătății.

OMS, către guverne: Testați! Testați! Testați!

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a cerut guvernelor lumii să facă mai multe teste pentru identificare și izolarea rapidă a persoanelor infectate cu noul coronavirus, aceasta fiind principala metodă de tenpera propagarea pandemiei.

„Cel mai eficient mod de a preveni infecțiile și de a salva vieți este ruperea lanțului de transmitere, iar pentru a face asta, trebuie să existe testare și izolare. Nu te poți lupta cu un foc legat la ochi.

Mesajul nostru pentru toate țările este simplu: Faceți teste! Faceți teste! Faceți teste! Testați fiecare caz suspect”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cinci decese provocate în România de noul coronavirus

Un număr de 143 de noi cazuri de îmbolnăvire de cazuri s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, aceasta fiind cea mai mare creștere zilnică de la izbucnirea pandemiei în România. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 5 ani și 76 de ani.

Numărul total, de la prima infectare confirmată, pe 26 februarie, este de 576 de persoane confirmate pozitiv, dintre care 73 au fost declarate vindecate și externate (51 la Timișoara, 17 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).

De asemenea, cinci persoane au decedat – toate erau persoane în vârstă și cu comorbidități (boli cardiovasculare, cancer etc.), a transmis Grupuș de Comunicare Strategică.

La Terapie Intensivă se află 15 pacienți, dintre careșapte sunt în stare gravă. Ceilalți pacienți au o stare bună, staționară.

Au fost prelucrate în total 11.223 de teste, din care 277 în unități medicale private.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: