Exporturile Germaniei au scăzut cu 1,3% în Trimestrul 2, cel mai mare declin din ultimii şase ani, iar creșterea lor firavă pe întreg primul semestru nu a ameliorat îngrijorarea că economia cea mai mare a Uniunii Europene ar putea intra în recesiune.
Exporturile germane pe primul semstru au crescut cu numai +0,9%, până la 89,2 miliarde de euro, iar scăderea din T2 / 2019 a șters creșterera din primul trimestru, potrivit datelor asociației industriașilor VDMA din Germania, citată de Reuters.
Economistul șef al VDMA, Ralph Wiechers, pune contraperformanța pe seama incertitudinilor legate de confruntările comerciale globale și a lipsei de perspective privind un acord de ieșire a Marii Britanii din UE.
Sectorul principal al exporturilor germane, echipamentele industriale şi maşinile, a înregistrat o scădere de 1,8% în T2 / 2019. Exporturile auto sunt cele mai ameninţate de suprataxarea de către SUA.
Economia Germaniei s-a contractat deja cu 0,1% în al doilea trimestru, cum de altfel era și de așteptat.
România este vulnerabilă la evoluția economiei germane. Scăderea economică în Germania o aduce și pe cea a comenzilor germane de exporturi românești.
Germania concentrează peste 20% din comerțul exterior al României, cu schimburi comerciale totale de 35,2 miliarde de euro în 2018.
(Citiți și: Economia Germaniei – contracție de alarmă a PIB. E principalul partener comercial al României)
Bundesbank, banca centrală a celei mai puternice economii europene, a avertizat asupra riscului ca economia să înregistreze și în Trimestrul 3 o contracție, ca și în Trimestrul 2. Asta ar însemna recesiune tehnică.
Totuși, guvernul german testează teama de recesiune a investitorilor şi va emite obligaţiuni la dobândă zero pe 30 de ani.
Investitorii sunt preocupați nu atât de pericolul recesiunii cât de perioada prea lungă la care, cel puțin teoretic ar împrumuta guvernul german fără să primescă ceva în schimb. Puțini însă s-ar gândi acum să păstreze 30 de ani „bundurile” germane.