marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2022

Guvernul lucrează la o hotărâre de modificare a Codului Fiscal prin care salariații din agricultură și industria alimentară vor fi exceptați de la plata impozitului pe venit, contribuției la sănătate și la Pilonul II de pensii, scrie Hotnews.

Autoritățile propun ca salariul minim în agricultură și industria alimentară  să fie 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcții).

Documentul menționează că este similar celui din construcții, ceea ce înseamnă că salariile între 3.000 lei și 30.000 de lei nu vor mai plăti impozit pe venit, contribuție la sănătate și la Pilonul II de pensii.


Conform datelor INS, în agricultură și industria alimentară lucrează cumulat aproape 300.000 de persoane (292.914 mai exact, în 2020).

Așadar, și aceste categorii voi intra pe lista de excepții din fiscalitate, unde se mai află construcțiile, cercetare-dezvoltare (care nu plătesc impozit pe venit), IT (unde, la fel, nu se plătește impozit pe venit).

În acest moment, de exemplu, un șofer care lucrează la o firmă de construcții, la același brut are un net mai mare decât unul care lucrează la o companie din alt sector.

Așadar, similar va fi și în agricultură și industria alimentară. Astfel, dacă luăm în calcul salariul minim propus de 3.000 lei brut, ar înseamna că netul va fi de 2.362 lei (similar celui din construcții).


Cineva care este șef la o fabrică din sectorul alimentar, de exemplu, și are un salariu brut de maximum 30.000 lei, de exemplu, va primi 23.625 lei.

La același brut de 30.000 lei, un alt salariat dintr-un domeniu care nu lucrează într-o zonă care beneficiază de excepții va primi un net de 17.550 lei.

Dacă ești contabil, cel mai probabil vei fi plătit mai bine la o firmă din agricultură, industria alimentară sau construcții decât la una dintr-o altă industrie. Adică angajatorul va fi dispus să ofere un net mai mare având în vedere că va plăti mai puține taxe.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: