joi

28 martie, 2024

15 septembrie, 2021

Prețul gazelor tranzacționate la Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ajuns la noi recorduri istorice. A trecut de 350 lei / MWh la contractele cu livrare în Trimestrul 4 și s-a apropiat de acest prag, miercuri, pe piața spot ( cu livrare în ziua următoare), după o serie de creșteri explozive, care au adăugat  respectiv 30% la cotații doar în ultimele 3 zile.

1.000 metri cubi de gaze naturale echivalează cu circa 10,55 MWh.


Luna septembrie debutase deja cu recorduri istorice după mari creșteri zilnice (între 5 și 8%)  pe piețele angro  spot de la București și Viena până la 246 lei, respectiv 52,27 euro / MWh.

Prețurile la BRM sunt în lei / MWh.

Miercuri, pe piața Central European Gas Hub (de la Baumgarten, lângă Viena), prețul gazului pentru livrare în octombrie este de 65,796  euro/MWh (circa 326 de lei), iar pentru livrarae în ziua următoare de 73,227 euro / MWh.

Gazele rusești vin pe rute ocolitoare


Tendința de scumpire a energiei este marcantă în toată Europa, și guvernele caută soluții pentru compensarea acestora penrtu populație. Reluarea creșterii economice sporește cererea. Totuși,  paradoxal, nesiguranța privind aprovizionarea în viitor nu a stimulat aprovizionarea depozitelor pentru iarnă.

Nivelul scăzut din depozitele europene este încă un argument pentru scumpiri.

(Citiți și: „Extinderea scumpirilor energiei în toată Europa răstoarnă topurile prețurilor. Creșterile amenință să continue în iarnă”)

Pe plan intern, se adaugă și presiunea pe preț pusă de reducerea producției de gaze, dar și de faptul că gazele rusești ocolesc intrarea directă în România, preferând gazoductul Turk Stream pentru a ajunge în EuropaL

La jumătatea lui septembrie, până acum nu s-a rezervat deloc capacitate prin punctul Negru-Vodă, pe unde se asigură majoritatea importurilor de gaze pentru consumul curent.

Mai devreme sau mai târziu, scumpirile angro se vor reflecta și în facturilor consumatorilor de retail, iar măsurile guvernamentale de protecție a acestora întârzie să fie finalizate.

(Citiți și:””Vara care vrea să schimbe lumea”: au apărut CRONICILE nr. 89. Titlurile și autorii”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: