Valul marilor scumpiri energetice din toată Europa a dus la o mare volatilitate a piețelor, care a răsturnat topul prețurilor. Prețurile țărilor din jumătatea nordică a continentului erau acum o lună mult mai mici decât cele din țările jumătății sudice. Acestea din urmă aproape au fost ajunse din urmă sau, în unele cazuri, chiar depășite de cele dintâi, marți. Scumpirile amenință să continue peste iarnă, în toată Europa.
Prețurile valabile marți la electricitatea spot (cu livrare în ziua următoare) și-au concentrat creșterea pe o plajă mai îngustă decât cea din urmă cu o lună. Prețul spot din Germania a urcat trecând de 143 euro / MWh, aproape de cel din România, unde se înregistra al doilea cel mai ridicat nivel acum o lună.
Franța, Țările de Jos (Olanda) și Elveția au prețuri sensibil mai mari (145 – 150 euro / MWh) decât Bulgaria (135,41 euro / MWh) și Grecia (135,83 euro / MWh).
Piețe legate și dezechilibrate
Dezechilibrul piețelor este ilustrat de înregistrarea celui mai mic preț în Polonia (120,35 euro / MWh).
Polonia este foarte dependentă de cărbune, dar scumpirea certificatelor de emisii a contribuit, alături de alți factori la scumpirea gazelor. Astfel că s-a scumpit și electricitatea produsă din gaze, peste cea din cărbune – de la caz la caz.
Fenomenul este temporar, dar nu se știe exact câtă vreme va dura echilibrarea piețelor și nici cât și dacă prețul certificatelor de emisii se va retrage, până la momentul echilibrului.
În fine, Spania, Portugalia și Spania rămân cu prețuri dintre cele mai mari spot (peste 152 euro / MWh).
Cauzele scumpirii se vor prelungi și peste iarnă
Cauzele sunt numeroase, de la creșterea cererii de energie pe fondul revenirii economiilor, până la presiunile politicii climatice europene asupra prețurilor certificatelor de emisii poluante, devenite triple.
Mai mult, Europa nu are suficiente gaze naturale în depozite pentru iarnă și stocurile nu cresc suficient de repede, cu nici o lună înainte de începerea sezonului rece și a creșterii cererii pentru încălzire, s-a grăbit să observe Amos Hochstein, însărcinatul guvernului SUA penru securitatea energetică, citat de Bloomberg.
SUA are suficiente gaze lichefiate de vândut Uniunii Europene.
Evoluția scumpirii energiei semnalează și efectele „unei tranziții haotice la energia verde”, în care volatilitatea, mai exact creșterea costurilor energiei din combustibili fosili nu este suficient acoperită de mai multe regenerabile, potrivit analizei Bloomberg.
„Pe măsură ce renunțăm la capacitățile pe cărbune și de energie nucleară, în sistem de zeci de ani, apare riscul ca prețurile să crească și mai mult”, spune Toby Couture, director al firmei de consultanță E3 Analytics, potrivit sursei citate.
Viitura scumpirilor se va propaga pe piețele de mărfuri
„Dinamica scumpirii energiei în Europa oferă o perspectivă a ceea ce va urma pe piețele altor materii prime și de mărfuri, odată cu creșterea deficitelor și cu epuizarea stocurilor. (…) (Măsurile pentru) reducerea cererii de gaze va deveni singura opțiune pentru reechilibrarea pieței”, spune un raport al Goldman Sachs Group Inc, conform susei citate.
Mai rău, dacă scumpirea energiei „începe să pună în pericol încrederea în (sistemele) energetice și facturile plătite de populație cresc, asta ar putea duce la reacții politice negative”, a conchis consultantul citat.
(Citiți și: „Ministrul Energiei: Scumpirea energiei pe piaţa angro se va regăsi parțial în facturile populaţiei”)
Preţurile la gaze aproape s-au triplat în acest an, iar cotaţiile futures la cărbune au crescut cu 89% la bursa ICE Endex.
Germania și Europa se uită la gazele pe care le va trimite Rusia prin Nord Stream 2, dar și rușii nu se vor sfii să profite de creșterile prețurilor pe piață.