10 noiembrie, 2020

Piețele de electricitate pentru ziua următoare (spot) din România, Ungaria, Cehia și Slovacia (deja cuplate între ele prin preț) urmează să se cupleze și cu cele din Austria, Germania și Polonia.

Testele vor începe în ianuarie 2021, potrivit unui anunț al Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic și de transport național.

Astfel, un operator din România își va putea găsi direct contrapartea în toate aceste țări pentru tranzacțiile de energie electrică cu livrare în ziua următoare, la cel mai bun preț obținut pe piața astfel lărgită.


La fel, oricare din operatorii din țările nou intrate în mecanism își vor putea găsi partenerii de tranzacții în România.

„Noua fereastră de lansare a proiectului este prevăzută pentru Mai 2021.” (…) „Proiectul a încheiat faza de proiectare și a intrat în faza de implementare la sfârșitul anului 2019. Datorită unor blocaje în procesul de implementare identificate în primul trimestru al anului 2020, proiectul a suferit o amânare față de planificarea inițială”, spune anunțul Transelectrica (TEL).

Faza de testare regională comună a proiectului se așteaptă să înceapă la sfârșitul lunii Ianuarie 2021, în timp ce testele cu participanții la piață sunt planificate în a doua jumătate a lunii Aprilie 2021.

Pe de altă parte, piața regională cuplată scoate în evidență vulnerabilitățile pieței românești, atât din cauza structurii producție cât și a reglementărilor.


Pe de o parte energie electrică produsă din cărbune este mai scumpă, iar pe de alta, piața a fost distorsinată de măsuri administrative.

Prețurile medii din România la energie pentru ziua următoare au fost constant mai mari decât cele din piețele din Cehia și Slovacia, anul trecut, cu care este cuplată și, în mare parte din an mai mare decât cea din Ungaria.

Astfel că România a devenit importator net de energie electrică în 2019, pentru prima dată din 2012 încoace, importurile depășind exporturile cu 1.369 GWh.

(Citiți și: „România a redevenit importator net de electricitate în 2019, prima oară din 2012 încoace”)

Ca urmare a plafonării administrative a preţurilor, consumul populaţiei a fost mai mare cu 21,9%, până la 12,4 TWh,dar consumul în economie a scăzut cu 6,3%, până la 42,3 TWh.

România a importat net 1,13 TWh (1.130,8 mil. kWh) și în primul semestru din 2020, chiar dacă economia a consumat cu 2,125 TWh mai puțin (-10%) față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au înregistat exporturi nete, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: