marți

19 martie, 2024

18 septembrie, 2021

Crește și prețul apei de izvor îmbuteliate cu cel puțin 20%. Motivele invocate sunt: noile prețuri la energie, ambalaje și combustibili, ca și presiunea cursului de leu-euro.

„Producătorii de apă de izvor nu mai pot menţine actualul nivel al preţurilor. Scumpirile din ultimul an la energie, ambalaje şi combustibili pun o presiune mare asupra sustenabilităţii afacerilor”. Scumpirile „nu mai au cum să fie acoperite în integralitate de producători, aşa că vom asista în următoarea perioadă la o majorare a preţului cu 20%”, spune un comunicat al Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei (APRIA), citat de Agerpres.


Producătorii de apă îmbuteliată plătesc în acest an facturi de energie electrică cu 90% mai mari faţă de 2020, preţul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20% şi, în plus, a crescut cu aproape 50% preţul ambalajelor (PET-uri, carton, folie), argumentează APRIA.

APRIA: îmbutelierea apei este energofagă

„Producătorii sau îmbuteliatorii de apă sunt energofagi, consumă foarte multă energie și această scumpire cu 90% duce la scumpirea apei. Dar acesta e doar unul dintre motive. Apoi, materialele de ambalat au o creștere de 50%. (…) Minimum 20% va fi majorarea și poate ajuge spre 25-30%, iar în luna octombrie ar trebui să se vadă deja la raft”, a precizat George Ristea, președintele APRIA, la Digi24.

(Citiți și: „„Să ne păstrăm calmul” – Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței, despre plafonarea prețurilor la energie”)

APRIA a dat vine, desigur și pe „presiunea cursului de schimb leu-euro, din cauza investiţiilor majore realizate în ultimul timp”, cu toate că, dacă investițiile sunt făcute cu surse în euro, atunci disponibilitățile în lei cresc la un curs ma mare.

APRIA „consideră ca efortul lor trebuie să fie dublat şi de acţiuni ale autorităţilor, care să sprijine companiile care produc în România şi să încurajeze demersurile care îşi propun realizarea unor activităţi economice sustenabile”, mai spune comunicatul APRIA.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: