luni

25 martie, 2024

28 septembrie, 2021

„Bonusul” plătit de fiecare consumator la fiecare factură de electricitate, pentru cogenerarea de agent termic odată cu energia electrică, va crește din cauza scumpirii gazelor naturale și a distorsiunilor de pe piața de energie electrică, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale din Energie (ANRE).

ANRE va modifica formula  de calcul al „bonusului de cogenerare”, ca să se poată stabili și „prețurile de referință pentru energia termică aplicabile în luna noiembrie şi decembrie 2021 şi în anul 2022, având în evoluţia abruptă a prețurilor în cadrul pieţei de energie electrică (PZU, piața pentru ziua următoare şi PI) şi al pieţei de gaze naturale”, spune un referat de aprobare al ANRE.


Se estimează creşterea valorilor bonusurilor de referinţă şi a preţurilor de referinţă pentru energia termică. Creșterile estimate ale bonusurilor de referinţă implică creșterea nivelului contribuţiei pentru cogenerare pentru perioada noiembrie-decembrie 2021, si pentru anul 2022”.

Modificările sunt propuse pentru „a asigura un nivel corect al valorilor bonusului şi a preţului energie termice în concordanţă cu evoluția prețurilor pe piaţa de energie electrică şi de gaze naturale”, spune documentul citat.

ANRE nu a făcut calculele încă și nu spune cât se va adăuga la cei 1,7 bani / kWh plătiți în prezent. Chiar dacă suma pare infimă pentru micii consumatori, argumentele ANRE sunt relevante pentru scumpirile masive ce vor veni la căldură.

Argumentele scumpirii

ANRE va permite producătorilor de energie termică și electrică să-și justifice costurile cu variația prețurilor gazelor de la bursă, dacă nu au contract de achiziție pe termen lung și cu preț fix.


Producătorii care nu au contracte încheiate până la 15 septembrie de achiziţie de gaze naturale pentru trimestrele 4 / 2021 și 1 / 2022, „raportează preţul mediu al gazelor naturale în baza ofertei/estimării primite de la furnizorul cu care are în derulare negocieri pentru încheierea contractului de achiziţie gaze naturale”.

ANRE nu va lua, totuși, în calcul, variațiile de prețuri mai mari de 50% faţă de preţul mediu al combustibilului, stabilit prin prevederile ordinului.

Noul bonus de cogenerare va include și scumpirea certificatelor de emisii de CO2, care s-au scumpit de peste două ori în 2021.

(Citiți și: „Gazele se vor scumpi încă 5 ani de-acum încolo, spune șeful Vitol, cel mai mare trader mondial de petrol”)

Totalul bonusului de cogenerare încasat de producători este estimat la 1,7 miliarde de lei, de la introducerea schemei în 2011, dar bani nu au fost folosiți conform justificării inițiatorilor. Anume: pentru investiții.

Dimpotrivtă, banii au fost folosiți pentru acoperirea cheltuielilor curente ale producătorilor de energie termică odată cu cea electrică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: