luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2021

Condițiile de piață sunt favorabile creșterii prețurilor la gazele naturale în următorii 5 ani, chiar dacă nu este probabil ca nivelurile „extreme” actuale să fie sustenabile, potrivit directorului general Russell Hardy, al celui mai mare trader independent de petrol din lume, Vitol.

După șocul scumpirilor actuale (250% pe piața angro din Europa), perspectiva viitorilor 5 ani este cea a unei creșteri „rezonabile” (reasonably bullish), a spus Russell Hardy la Platts’ Asia-Pacific Petroleum Conference (Appec), citat de Argus Media.

Europa rămâne fără gaze dacă iarna va fi normală


„O iarnă caldă ar putea rezolva problema curentă a aprovizionării cu gaze a Europei. (…) Suntem îngrijorați de prețuri, care sunt foarte mari și vor afecta producția industrială și ar putea avea efecte inflaționare asupra consumatorilor domestici”, a spus șeful Vitol.

Preţurile curente ale gazelor, de 24 – 26 dolari / 1 milion Btu, au depășit cu mult costurile care pot fi administrate de consumatori precum cei din industria chimică, potrivit traderului citat. (Un milion de unități termale Btu este echivalentul căldurii rezultate din arderea a 28,32 mc de gaze naturale).

(Citiți și: „Scumpirea globală a gazelor naturale riscă să împiedice redresarea economică”)

„Piața este în căutarea căilor de a reduce cererea de teamă că nu vor fi suficiente gaze pentru a o satisface în Europa”, crede Russel Hardy.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Drept cauze a scumpirii gazelor, expertul citat a invocat aceleași niveluri scăzute ale stocurilor, epuizate în iarna anterioară, dar mai ales cererea inelastică din partea Chinei.


Închiderea capacităților de producție de electricitate pe cărbune din Europa a sporit cererea de gaze pentru cele pe gaze, „peste ceea ce putem acoperi în acest moment. Este un complex de circumstanțe neobișnuit a adăugat șefuil celui mai mare trader petrolier din lume.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: