sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2020

Preţurile globale ale alimentelor bat pentru a treia lună consecutiv recordul de creștere al ultimilor 5 ani, mai ales pe seama scumpirilor puternice a uleiurilor vegetale, ale zahărului şi lactatelor, ca şi a reluării majorărilor preţurilor la cereale, potrivit indicelui Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Indicele FAO măsoară schimbările lunare ale preţurilor alimentelor dintr-un coş care include cerealele, uleiurile vegetale, lactatele, carnea şi zahărul şi a urcat cu 2,5% în decembrie 2019 față de noiembrie, până la 181,7 puncte, cea mai ridicată valoare din decembrie 2014 încoace, potrivit datelor FAO, citate de Reuters.

Valoarea medie a indicelui pe anul trecut, de 171,5 puncte, a fost cu 1,8% mai mare decât în 2018 dar cu 25% sub maximul istoric de 230 de puncte atins în 2011.


Indicele cerealelor a crescut cu 1,4% în decembrie până la 164,3 puncte, pe seama scumpirii grâului din cauza cererii puternice din China şi a problemelor logistice produse de grevele din Franţa.

Indicele uleiurilor vegetale a crescut puternic, cu 9,4% până la 164,7 puncte, din cauza scumpirii uleiului de palmier pentru a cincea lună consecutiv, ca urmare a cererii de biodiesel mai ales, dar şi a scumpirii ulieurilor de soia, floarea soarelui şi rapiţa .

Lactatele s-au scumpit cu 3,3% până la o valoarea a indexului lor de 198,9 puncte, pnetru că scumpirile la brânză şi lapte praf degresat au fost mai mari decât ieftinirile la unt şi lapte praf integral.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Indicele zahărului a înregistrat un salt de 4,8% din cauza creşterii cererii de bioetanol datorate scumpirii ţiţeiului.


Indicele care măsoară preţul la carne a rămas neschimbat, scumpirea celei de porc şi de oaie fiind compensată de ieftinirea celei de vacă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: