cursdeguvernare

vineri

4 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Scumpire abruptă a gazelor, după ce Gazprom a blocat livrările către Polonia și Bulgaria

27 aprilie, 2022

Gazprom a suspendat livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, miercuri, pentru că acestea nu au făcut plățile în ruble. Prețurile au crescut substanțial pe piețele europene.

După anunțul  Gazprom, prețurile contractelor pe mai de la bursa din Amsterdam Dutch TTF au crescut cu 24% până la 127 euro / MWh miercuri dimineață și s-au ajustat doar până la 116,1 euro / MWh, 90 de minugte mai târziu, adică mai sus cu 12,5% față de marți. La bursa CEGH de la Viena, cotațiile oscilau între 113 și 122 euro /MWh.

Gazprom a anunțat că va relua livrările după ce acestea vor fi plătite în ruble, potrivit Reuters. În timp ce compania poloneză de gaze PGNiG a spus că Polonia este pregătită să-şi completeze necesarul de gaze din alte surse, Bulgaria, puternic dependentă de gazele rusești, încearcă să găsească soluții.


Contractele operatorului de gaze Bulgargaz EAD sunt pe termen lung, și țării venbine nu-I rămâne decât să încerce să crească volumul importurilor de gazed azere, prin conducta TANAP.

Motivul invocat: Gazprom vrea plata în ruble

Este pus în aplicare un decret al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, din 31 martie, care impunea „o procedură specială de îndeplinire a obligațiilor cumpărătorilor străini față de furnizorii ruși de gaze naturale”, adică plata în ruble.

Compania poloneză „ PGNiG continuă să-și onoreze obligațiile de plată pentru gazul furnizat de Gazprom în temeiul Contractului Yamal, în conformitate cu termenii actuali și ca urmare a respingerii de către companie a posibilității de efectuare a plăților finale în ruble rusești, așa cum se precizează în Raportul curent nr. 26/2022 din 26 aprilie 2022”, spune  PGNiG, într-un comunicat citat de Economica.

Polonia pare pregătită pentru oprirea livrărilor de gaze rusești, după ce anunțase îâncă din 2019, că va opri mimportul acestora.


Depoziytele de gaze poloneze sunt pline în proporție de 75%, importă gaze naturale lichefiate din Qatar și SUA, prin terminalul de la Świnoujści și va finaliza gazoductul Baltic Pipe, care va aduce gaz norvegian în Polonia prin Danemarca, conmform sursei citate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: