25 februarie, 2019

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis premierului Viorica Dăncilă, după adoptarea în guvern a OUG 7, o scrisoare în care îşi exprimă ”dezamăgirea” că problema ordonanţelor de urgenţă nu a fost ridicată la întâlnirea din 7 februarie a celor doi, de la Bruxelles.

„Dragă prim-ministru, vă scriu pentru clarificări despre cele două ordonanţe guvernamentale de urgenţă privind procedurile în cazul desemnării de către ţări a procurorilor Biroului procurorului european şi privind legile justiţiei în general şi în special pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul deschis este calea pentru a progresa referitor la problemele privind statul de drept în general şi MCV, în particular. Prin urmare, este o surpriză şi oarecum o dezamăgire că nu a fost ridicată problema noilor ordonanţe guvernamentale de urgenţă, se arată în scrisoarea transmisă de Frans Timmermans și prezentată de Mediafax.

Oficialul UE precizează că aceste probleme au o relevanţă directă în contextul preocupărilor care durează de mult timp, evidenţiate în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare:


„Prima recomandare, în raportul din ianuarie 2017, a fost «să fie creat un sistem solid şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, în conformitate cu asistenţa oferită de Comisia de la Veneţia». De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea Legilor justiţiei în conformitate cu recomandările formulate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi de către Comisia de la Veneţia şi de Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO). În plus, raportul a evidenţiat preocupări legate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din punctul de vedere al independenţei justiţiei. Prin urmare, ordonanţele par să intre direct în contradicţie cu substanţa raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi din punctul de vedere al lipsei consultărilor şi al modului rapid de adoptare”, potrivit sursei citate.

Frans Timmermans cere în încheierea scrisorii ca autorităţile române să se abţină de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor:

Acum, devine chiar urgent pentru România să reia procesul de reforme.

Acest lucru înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor.


Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul de oprire a schimbărilor şi un nou început pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate.

Prin contrast, actuala situaţie generează noi preocupări.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 6-7 februarie 2019, în cadrul căreia a avut o întrevedere bilaterală şi cu prim-vicepreşedintele Comisei Europene, Frans Timmermans.

Cei doi s-au întâlnit și în weekend, la Congresul socialiștilor din UE, organizat la Madrid, la care a participat și Liviu Dragnea. Cel din urmă a avut o discuție cu Frans Timmermans, candidatul socialiștilor europeni la funcția de președinte al Comisiei Europene, și cu Udo Bullmann, șeful grupului socialist din Parlamentul European.

Liviu Dragnea a sugerat ulterior că a lămurit neînțelegerile cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene și critic constant guvernului PSD-ALDE:

„Am avut o discuție foarte bună și foarte interesantă cu Serghei, cu Frans (Timmermans – n.red.) și am propus soluții pentru o comunicare mai bună. Din partea mea este toată deschiderea și sper să avem o comunicare mai bună”, a spus liderul PSD.

Frans Timmermans a declarat însă că a discutat cu liderul social-democraților din România despre linia roșie pe care PSD nu o poate trece dacă vrea să rămână în grup:

Suntem partidul care îi critică pe alţii când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătorii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupţiei, trebuie să vorbim deschis dacă vedem asemenea probleme în familia noastră.

Acesta este un mesaj care a fost transmis clar lui Liviu Dragnea de către Serghei (Stanishev, n.r.), Udo (Bullmann, n.r.) şi cu mine.

I-am spus: Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale.Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: