În urma mai multor declaraţii făcute de preşedintele ales Donald Trump în ceea ce priveşte relaţia sa viitoare cu Rusia, implicit cu preşedintele Putin, care au stârnit îngrijoarare,
un număr de 17 actuali sau foști oficiali din statele Europei Centrale și de Est, printre care se numără și Traian Băsescu, i-au trimis lui Donald Trump o scrisoare – apel în care-i atrag atenția că Vladimir Putin nu este aliatul SUA și nu își dorește o Americă puternică, ci aliații SUA, care împărtășesc aceleași valori.
În scrisoare, care a fost publicată de Washington Post, cei 17 îi transmit președintelui ales al Statelor Unite:
”În calitate de aliați legați prin tratate, facem un apel la noua administrație SUA și la Congres să fie fermi în apărarea obiectivelor și intereselor noastre comune: pacea, relația transatlantică și libertatea”.
Semnatarii fac trimitere la ideea că diminuarea sau anularea sancțiunile aplicate Rusiei ar pune în pericol securitatea și stabilitatea pe care europenii și americanii au creat-o după Războiul Rece.
”Să nu aveți nicio îndoială: Vladimir Putin nu este aliatul Americii. Și nici un partener internațional de încredere. Ambii președinți care v-au precedat au încercat să interacționeze cu liderul Rusiei în spiritul încrederii și al prieteniei. Mare greșeală: Putin a tratat aceste bune intenții drept oportunități”, se mai preciează în scrisoare.
Semnatarii îi cer lui Donald Trump să nu elimine sancțiunile împotriva Rusiei și să nu recunoască anexarea Crimeeică, amintindu-i că țările lor au fost întotdeauna aliații SUA, și nu Rusia lui Vladimir Putin:
”Când America ne-a solicitat în trecut, noi am venit. Am fost cu voi în Irak. Am fost cu voi în Afganistan. Ne-am asumat riscuri împreună, am sacrificat fii și fiice împreună. Ne-am apărat securitatea transatlantică ca un front unit. Asta ne-a facut Alianța puternică. Când Statele Unite sunt puternice, cu toții suntem puternici”, mai spun cei 17 în scrisoare.
Ei avertizează că SUA ar putea pierde încrederea de care se bucură acum:
„Alianțele care sunt adevărata sursă a măreției AMericii se vor eroda – țările care au cheltuit sânge, bani ți capital politic în sprijinul securității transatlantice se vor întreba dacă America mai este un prieten sigur”, mai spun cei 17 semnatari.
Semnatarii scrisorii:
Carl Bildt (fost premier și ministru de Externe al Suediei)
Janusz Onyszkiewicz (fost ministru al Apărării în Polonia)
Traian Băsescu (fost președinte al României)
Paweł Kowal (europarlamentar polonez)
Mikuláš Dzurinda (fost prim-ministru al Slovaciei)
Rosen Plevneliev (președintele în exercițiu al Bulgariei)
Toomas Hendrik Ilves (fost președinte al Estoniei)
Vaira Vīķe-Freiberga (fostă președintă a Letoniei)
Rasa Juknevičienė (parlamentar lituanian și vicepreședinte al Adunării Parlamentare a NATO)
Alexandr Vondra (fost ministru al Apărării din Cehia)
Ojārs Ēriks Kalniņš (parlamentar leton)
Mátyás Eörsi (fost parlamentar ungar)
Karel Schwarzenberg (fost ministru de Externe al Cehiei)
Iulian Fota (fost consilier prezidențial al administrației Traian Băsescu în România)
Radosław Sikorski (fost ministru de Externe al Poloniei)
István Gyarmati (membru al Institutului Internațional pentru Studii Strategice)
Petras Vaitiekūnas (fost ministru de Externe al Lituaniei)
Un astfel de demers a mai existat în 2009, când lideri din această zonă a Europei i-au trimis lui Barack Obama o scrisoare în care se refereau la pericolul „resetării” relațiilor dintre SUA și Rusia, un lucru imposibil al modul onest.
Toate temerile de atunci ale europenilor s-au dovedit întemeiate în anii următori.