duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 august, 2019

Perspectiva pentru ratingul suveran al României ar putea fi îmbunătăţită de la „negativă” la „stabilă”, doar dacă guvernul va aplica politici eficiente care să ducă la îmbunătăţirea cadrului fiscal, potrivit unui raport al agenţiei germane de rating Scope Ratings.

Scope Ratings a retrogradat ratingul suveran al României, în luna octombrie 2018, de la „BBB” până la „BBB minus”, perspectiva asociată fiind una negativă.

De asemeni, datoria publică ar trebui să-și schimbe tendința și să descrească, spune raportul citat de Agerpres.

Rectificare sub presiunea cheltuielilor


O primă rectificare bugetară din 2019 a fost făcută ca răspuns la creşterea deficitului bugetar, dar sunt n ecesare măsuri mai eficiente eficiente, mai spune Scope Ratings, cea mai importanta agenţie de rating europeană.

Mărimea deficitului bugetar la jumătatea anului, de aproape 2% din PIB, sporește dificultăţile cu care se va confrunta Guvernul de la Bucureşti în următoarele şase luni pentru a respecta ţinta de deficit bugetar de 2,76% din PIB.

„O mai bună colectare fiscală, taxe suplimentare pe consum şi un control al costurilor mai eficient sunt cruciale pentru un buget sustenabil”, susţine analistul şef pentru România de la Scope Ratings, Bernhard Bartels.

Problemele structurale s-au cronicizat

Vechile probleme structurale ale finanțelor publice românești persistă și sunt principalele provocări cu care acestea se vor confrunta pe termen mediu, în opinia analiştilor de la Scope Ratings:

  • creşterea eficienţei colectării şi
  • păstrarea sub control a creşterii salariilor şi pensiilor.

Veniturile fiscale din România sunt printre cele mai mici din ţările din Europa Centrală şi de Est (32% din PIB), în timp ce cheltuielile au crescut puternic, pe fondul majorării salariilor din sectorul public cu 24% faţă de anul trecut.

Adoptarea noii legi a pensiilor în iunie, care va intra în vigoare în septembrie, va creşte şi mai mult cheltuielile, cu aproximativ 0,8% din PIB.

În aceste condiţii, Consiliul Fiscal prognozează o creştere a deficitului bugetar până la aproximativ 4% în 2020 şi la 5% în 2021, dacă politicile fiscale nu se schimbă.

Datoria publică, mică dar periculoasă

Scope Ratings se aşteaptă ca datoria publică a României (36% din PIB în prezent) să crească la 40% până în 2020, sub pragum mmaxim admis în UE, dar cu efecte nedorite aupra echilibrelor macroeconomice.

Ponderea actuală datoriei denominate în valută (57,1% din total și 17% din PIB) ar putea conduce la o creştere mai pronunţată a raportului datorie-PIB, dacă politica monetară rămâne una expansionistă (fără noi majorări de dobândă), ceea ce ar pune noi presiuni de depreciere pentru leul românesc în raport cu euro după ce activitatea economică se va calma.

„La acest moment al ciclului economic, Guvernul vrea să realizeze un echilibru între stabilizarea bugetului şi evitarea unei recesiuni prin reduceri semnificative de cheltuieli. Strategia sa pare să se rezume la un mix măsuri de creştere a veniturilor şi reduceri ale bugetelor pentru anumite ministere„, susţine Bernhard Bartels.

Agenţia de rating subliniază că Executiul de la Bucureşti „profită” de pe urma unei creşteri economice peste aşteptări, susţinută de politica monetară şi costurile scăzute de refinanţare, care au ajutat la păstrarea sub control a deficitului bugetar.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cu toate acestea, pe fondul creşterii semnificative a importurilor, deficitul de cont curent al României s-a majorat la 9,4 miliarde de euro în 2018, un nivel care nu a mai fost înregistrat după 2012.

„Ne aşteptăm ca Guvernul să reuşească să încheie anul 2019 cu un deficit apropiat de limita de 3% din PIB graţie unor ajustări pe termen scurt, însă se confruntă cu provocări mai mari anul viitor, având în vedere povara creşterii pensiilor şi posibila încetinire a economiei”, apreciază Bernhard Bartels.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: