joi

28 martie, 2024

4 iulie, 2014

Camera inferioară a Parlamentului German, Bundestag, a modificat joi legea privind cetăţenia, relaxând una dintre cele mai restrictive legislaţii din domeniu din Europa.

În aceeaşi zi, Bundestag a completat legislaţia muncii, introducând, pentru prima dată în istoria ţării, salariul minim pe economie.

Ambele măsuri, susţinute de formaţiunea de centru-stânga SPD, trebuie aprobate şi de camera superioară, Bundesrat.

Condiţiile în care tinerii de origine străină vor putea deţine 2 paşapoarte


Potrivit modificărilor adoptate la legea cetăţeniei, tinerii germani de origini străine pot deţine două paşapoarte, măsură de care va beneficia în principal, scrie EurActiv, numeroasa comunitate turcă.

Potrivit vechii legislaţii, copiii imigranţilor proveniţi din state non-UE trebuia să aleagă, la împlinirea vârstei de 23 de ani, între cetăţenia germană şi cetăţenia ţării de origine a părinţilor.

După modificările adoptate joi, la împlinirea vârstei de 21 de ani, tinerii pot deţine 2 paşapoarte, dacă pot demonstra că au trăit în Germania în ultimii 8 ani sau dacă au mers la şcoală în ultimii 6 ani şi au obţinut note de trecere.

Comunitatea turcă din Germania este nemulţumită de noua formă a legii din cauză că prevederile acesteia se aplică numai tinerilor, nu şi persoanelor vârstnice care trăiesc de zeci de ani în Germania.


Proiectul legislativ privind dubla cetăţenie a fost susţinut de partidul de centru-stânga, SPD, care formează cu conservatorii Angelei Merkel coaliţia la putere.

În statele europene nu există o legislaţie comună privind cetăţenia- majoritatea ţărilor permit dubla cetăţenie, dar Cehia, Danemarca, Estonia, Polonia, Slovacia, Lituania şi Olanda au o legislaţie cu diverse restricţii în domeniu.

Salariul minim de 8,5 euro/oră

Bundestag a mai aprobat joi şi introducerea primului salariu minim din istoria ţării, de 8,5 euro pe oră.

Premiera legislativă a fost susţinută tot de SPD.

Nivelul minim de salarizare din Germania nu era reglementat de lege şi se stabilea până acum prin negocieri ale sindicatelor şi patronatelor.

Legislaţia privind salariul minim nemulţumeşte toate părţile implicate.

Comunitatea de afaceri reclamă efectele legii: scăderea locurilor de muncă sau transferarea activităţilor de producţie în alte ţări, unde costul forţei de muncă este mai scăzut. Criticii măsurii au mai avertizat că introducerea salariului minim va face Germania mai puţin competitivă.

Pe de altă parte, susţinătorii deciziei sunt nemulţumiţi de unele concesii: perioada de graţie de doi ani pentru unii angajatori înainte de introducerea salariului minim şi faptul că legea nu se referă la minori, stagiari, ucenici sau şomerii de lungă durată, în primele şase luni de la reangajare.

Pentru restul angajaţilor, reglementările intră în vigoare la 1 ianuarie 2015, iar salariul minim va fi revizuit anual, începând din 1 ianuarie 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: