Bulgaria a anunțat luni că va renunța la controversata sa taxă pe gazul de tranzit rusesc, pentru a evita diminuarea șanselor de aderare la spațiul Schengen, relatează publicația bulgară Focus.
Fostul premier Boyko Borisov și-a exprimat speranța că decizia va ajuta la acceptarea Bulgariei în Spațiul Schengen.
Autoritățile bulgarea sperau să colecteze 1,2 miliarde de euro anual din această taxă. Motivul pentru care Bulgaria nu a aplicat tarifele este teama pierderii sprijinului pentru aderare din partea unor state din UE.
Cabinetul de la Sofia a anunțat în octombrie că va introduce o taxă de 20 de leva (10,23 euro) pe MW/h pentru gazele naturale rusești ce tranzitează țara. Ungaria a catalogat decizia ca fiind o „mișcare ostilă” și a cerut o anchetă din partea Uniunii Europene.
Ungaria este principala țară din UE afectată de taxă, întrucât își primește gazul prin continuarea conductei Turkish Stream, care trece prin Bulgaria.
Kiril Petkov, liderul partidului Continuăm schimbarea, a anunțat că Bulgaria renunță deocamdată la aplicarea taxei suplimentare pe tranzitul gazelor rusești.
„Această taxă nu ar trebui să fie unilaterală din partea Bulgariei. Este necesar să lucrăm cu Comisia Europeană și cu toate țările europene, pentru ca taxa să aibă efect și asupra economiei Federației Ruse”, a explicat acesta, citat de Euractiv.
La sfârșitul lunii octombrie, Comisia a confirmat că Bulgaria va decide în mod independent cum să utilizeze veniturile din noile taxe pentru tranzitul gazului rusesc. „Până acum, UE a impus 11 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Măsurile energetice restrictive afectează petrolul și cărbunele, dar nu și importul de gaze”, a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Budapesta și Belgradul au declarat că taxa ar crește prețul gazelor cu 20%, argument ce nu a sensibilizat în octombrie Sofia, care a răspuns că marea companie Gazprom ar trebui să plătească banii.
Decizia ar putea ajuta Bulgaria să preia rețeaua Lukoil, cu rafinăria din Burgas
De asemenea, Bulgaria speră să câștige o altă înțelegere în schimbul neîncasării taxei de tranzit, scrie Világgazdaság. Vrea să cumpere o participație la Lukoil, pe care compania-mamă rusă intenționează să o vândă din cauza operațiunilor tot mai complicate în Bulgaria.
Dacă Bulgaria ar cumpăra rețeaua Lukoil și, în special, rafinăria din Burgas, ar putea uita pentru totdeauna de această taxă.
Bulgarii, atunci când au anunțat taxa: ”Folosim măsuri economice pentru a opri Rusia”
„Bulgaria decide singură ce taxe să introducă pentru tranzitul gazelor pe teritoriul său”, comenta în octombrie deputatul partidului ”Continuăm Scahimbarea”, Venko Sabrutev, care face parte din majoritatea de guvernământ. El a adăugat că gazoductul este bulgar, iar statul însuși decide care vor fi taxele. „Ungaria și Serbia ar trebui să caute o alternativă”, spunea el la televiziunea de stat BNT.
În aprilie anul trecut, Rusia a oprit unilateral furnizarea de gaze naturale către Bulgaria, însă autoritățile de la Sofia au decis să permită tranzitul de combustibil către Ungaria. „Aceasta este o politică paneuropeană de reducere a veniturilor Rusiei din vânzarea de gaze naturale, produse petroliere etc. Facem parte din marea familie europeană care nu vrea ca războiul din Ucraina să continue. Trebuie să folosim măsuri economice pentru a opri Rusia”, a spus Sabrutev.
****
(Citiți și: ”Gazele din Marea Neagră – evoluțiile de pe ultima sută de metri, umăr la umăr cu Schengen. Miza OMV”)
***