Președintele sârb Aleksandar Vucic și ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó au criticat dur decizia Bulgariei de a introduce o nouă taxă de tranzit pentru gazul natural rusesc livrat occidentului prin conducta Balkan Stream, o prelungire prin bulgaria a Turkish Stream.
Noua taxă de tranzit este de 10,2 euro per MW/h, o taxă ”uriașă”, comentează Euractiv.
Serbia și Ungaria primesc toate cantitățile de gaz rusesc prin „fluxul Balcanic”, la fel cu Macedonia de Nord și Austria.
Alexander Vucic: ”Este o creștere îngrozitoare, vom vorbi cu partea bulgară”
Bulgaria se așteaptă ca noile taxe de tranzit să genereze venituri suplimentare de 1,2 miliarde euro. Noua taxă este atât de mare încât va recupera costurile de construcție a gazoductului Balkan Stream în doar un an.
„Aceasta este o mare problemă pentru noi. Acest lucru va duce la o creștere drastică a prețului gazului cu încă 100 euro la mia de metri cubi de gaz. Este o creștere îngrozitoare și vom vorbi cu partea bulgară. Această decizie a guvernului bulgar nu ar trebui să fie valabilă pentru Serbia”, a comentat sâmbătă președintele sârb Alexander Vucic.
Eventualele discuții ale președintelui Serbiei cu președintele și guvernul bulgar este puțin probabil să ajute, deoarece noua legislație a fost adoptată de majoritatea euro-atlantică, care a acționat complet independent de președinte și de guvern în chestiuni legate de Rusia în ultimele luni.
Ungaria se plânge să Sofia amenință solidaritatea europeană
Potrivit ministrului maghiar de externe Peter Szijjártó, noile taxe bulgare sunt inacceptabile și amenință solidaritatea europeană. În urmă cu o zi, Ungaria s-a plâns și de creșterea prețului tranzitului petrolului prin Ucraina.
Experții bulgari în energie se îndoiesc că noua legislație a fost făcută să funcționeze eficient, ci mai degrabă este menită ca un semn al liniei dure pro-occidentale a Bulgariei. Această poziție este împărtășită informal de parlamentari din majoritatea de guvernământ.
Parlamentar bulgar: ”Folosim măsuri economice pentru a opri Rusia”
„Bulgaria decide singură ce taxe să introducă pentru tranzitul gazelor pe teritoriul său”, a comentat deputatul partidului ”Continuăm Scahimbarea”, Venko Sabrutev, care face parte din majoritatea de guvernământ. El a adăugat că gazoductul este bulgar, iar statul însuși decide care vor fi taxele. „Ungaria și Serbia ar trebui să caute o alternativă”, a spus el la televiziunea de stat BNT.
Deputații celorlalte partide din coaliția de guvernământ – Bulgaria Democrată și GERB – au refuzat să comenteze pe această temă spunând că „momentul nu este potrivit”.
În aprilie anul trecut, Rusia a oprit unilateral furnizarea de gaze naturale către Bulgaria, însă autoritățile de la Sofia au decis să permită tranzitul de combustibil către Ungaria. „Aceasta este o politică paneuropeană de reducere a veniturilor Rusiei din vânzarea de gaze naturale, produse petroliere etc. Facem parte din marea familie europeană care nu vrea ca războiul din Ucraina să continue. Trebuie să folosim măsuri economice pentru a opri Rusia”, a spus Sabrutev.
Opinia expertului: Sună bine, dar e imposibil de aplicat
Expertul în energie de la Institutul pentru Managementul Energiei, Kaloyan Staykov, afirmă: „Noile taxe de tranzit pe gazul rusesc sunt același lucru cu ideea de a impozita profiturile extraordinare ale companiei petroliere ruse Lukoil în Bulgaria… Toate acestea sună foarte bine, dar nu știm cum va fi implementat”, a spus Staykov.
Motivul este că este imposibil să se obțină un certificat de origine pentru gazele naturale transportate printr-o conductă de gaz deoarece este un amestec de mai multe surse. O astfel de taxă poate fi impusă gazului lichefiat transportat de nave-cisternă, dar nu și amestecului care circulă prin conducte. „Problema nu este politică, ci tehnică. Parlamentul bulgar ar fi trebuit să facă cercetările necesare înainte de a lua această decizie”, a comentat Staykov pentru Euractiv.
***
(Citiți și: ”Cu ochii la Schengen, guvernul bulgar vrea să preia controlul ”portului rusesc” Burgas”)
***