vineri

26 aprilie, 2024

8 septembrie, 2016

immÎntreprinderile Mici și Mijlocii vor fi sprijinite să-și dezvolte investițiile printr-o nouă schemă multianuală de ajutor de stat (ajutor individual sau ajutor de minimis), în valoare totală de 900 de milioane de lei, măsură care se încadrează în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român. Executivul a adoptat joi, un memorandum în acest sens, la propunerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Tot joi, Ministerul Educației a anunțat că cercetătorii care desfășoară activități în zona aplicativă și/ sau dezvoltării tehnologice beneficiază, începând cu luna august, de scutire de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor obținute din activitățile de cercetare-dezvoltare realizate în România.

900 milioane lei granturi pentru IMM

Sprijinul financiar pentru IMM se acordă sub forma unor granturi pentru rambursarea cheltuielilor eligibile aferente investițiilor inițiale, în scopul realizării unor obiective de investiţii.


Schema de ajutor de stat este concepută ca program multianual, până în anul 2020, cu finanțare de la bugetul de stat, iar selecția beneficiarilor ajutorului de stat se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat prin legea bugetului de stat și cu respectarea unor condiții de eligibilitate.

Data estimată la care va intra în vigoare această schemă este luna octombrie 2016, iar perioada estimată în care se vor efectua plățile ajutorului de stat este 2017-2023.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 900 de milioane de lei, aproximativ 200 de milioane euro, şi se acordă pentru credite de angajament pentru emiterea de acorduri de finanțare aferente perioadei 2017-2020 şi pentru credite bugetare pentru plata ajutorului de stat în intervalul 2017-2023.

Sumele necesare derulării acestei scheme vor fi alocate anual, din bugetul de stat, începând cu anul 2017, bugetul anual maxim al schemei fiind de 225 milioane lei (aproximativ 50 de milioane euro).


Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor sub formă de sume nerambursabile, în raport cu cheltuielile eligibile şi în limita maximă admisă. Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să asigure cofinanţarea investiției fie prin resurse proprii, fie prin finanțare externă, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.

„Analizele noastre au relevat că există foarte multe proiecte investiționale cuprinse între 1 milion și 10 milioane de euro, care își vor susține creșterea datorită acestui program. Este o mare nevoie de fonduri cuprinse în acest interval, mai ales în rândul firmelor cu capital autohton. Intenționăm ca această schema de ajutor de stat să țină pasul cu mersul real al economiei, în care investițiile sunt tot mai dinamice și predictibile datorită unui număr în creștere de oportunități în piață”, consideră vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu mediul de Afaceri.

Condițiile scutirii de impozit pentru cercetători

Ministerul Educației informat joi, printr-un comunicat de presă, că în baza unui ordin comun de ministru au fost stabilite criteriile, condițiile, procedura de calcul a scutirii și documentele justificative necesare la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activităților de cercetare — dezvoltare prevăzute de OUG 32/2016. Ordinul a fost semnat de miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii, Economiei și Agriculturii.

Astfel, beneficiază de măsuri fiscale stimulative cercetătorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • postul pe care îl ocupă face parte dintr-un compartiment de cercetare — dezvoltare, evidențiat în organigrama angajatorului
  • angajatul desfășoară activități de cercetare — dezvoltare aplicativă și/ sau de dezvoltare tehnologică eligibile, cuprinse într-un proiect de cercetare — dezvoltare aplicativă și/ sau de dezvoltare tehnologică

De asemenea, angajatul trebuie să fi absolvit cel puțin ciclul I de studii universitare sau o formă de învățământ superior de lungă durată și să dețină o diplomă de licență, sau echivalentă, conferită de o instituție acreditată de învățământ superior din România sau o diplomă obținută la absolvirea studiilor universitare de licență la instituții acreditate de învățământ superior din străinătate, recunoscută și echivalată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Totodată, angajatorul trebuie să aibă în obiectul de activitate și activități de cercetare — dezvoltare aplicativă și/ sau de dezvoltare tehnologică.

Ministerul precizează că scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor se acordă chiar și în cazul nerealizării obiectivelor proiectului de cercetare — dezvoltare aplicativă și/ sau de dezvoltare tehnologică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: