29 iunie, 2022

De vineri până la 31 iulie, ora 17.00, companiile eligibile pot depune proiecte pentru finanțarea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză, prin schema de ajutor lansată de Ministerul Energiei, în cadrul PNRR.

Sunt promovate investițiile în construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an. Investițiile trebuie realizate până la 31 decembrie 2025.

Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 50 milioane de euro pe întreprindere și proiect de investiții și este stabilită în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.


Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 148.752.500 euro, la cursul mediu de schimb de 4,9195 lei/euro, compus din 114.425.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență  (PNRR)– Componenta C.6 Energie.

Vor fi alocate și fonduri naționale de 34.327.500 euro prin aplicarea procentului de supra-contractare de 30%, în temeiul prevederilor art. 24 din O.U.G. nr. 124/2021.

Ce și cine se finanțează

Ghidul de finanțare prevede că următoarele activități sunt finanțabile prin schema de ajutor:

  • Achiziţionarea de instalaţii / echipamente pentru construirea de capacități noi, inclusiv extinderea de capacități de producție a hidrogenului verde;
  • Investiții în capacitatea de stocare a hidrogenului verde; „În cadrul proiectului se vor deconta cheltuieli cu capacitatea de stocare în limita a 20% din valoarea ajutorului de stat”.

Solicitanții eligibili sunt:

  • producători de gaz natural,
  • micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică,
  • micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen,
  • unităţi administrativ-teritoriale,
  • institute naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.

Diferența peste cele 50 de milioane de euro pe solicitant, până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către beneficiar, fie din resurse proprii, fie din surse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul nici unui ajutor public.

Companiile energetice mari și mici ale României, ca și cercetătorii din domeniu aveau deja din ianuarie proiecte de hidrogen.

Hidroelectrica, Romgaz (simbol bursier SNG), OMV Petrom (SNP), Liberty Galați, mai mulți producători de energie eoliană și chiar Lukoil, prin filiala sa Petrotel din Ploiești, pun la punct planuri pentru producția de hidrogen verde. Adică acel hidrogen produs prin electroliza apei, dar cu un consum exclusiv de energie regenerabilă.

Dintre condițiile ce trebuie respectate se remarcă:

  • Ajutorul nu se acordă unei întreprinderi care se află în dificultate.
  • Confirmarea „efectul stimulativ” al investiției
    • ,,Efectul stimulativ” are loc atunci când ajutorul îl determină pe beneficiar să-și schimbe comportamentul, să se angajeze într-o activitate economică suplimentară sau într-o activitate economică mai ecologică, pe care nu le-ar desfășura fără ajutor sau le-ar desfășura într-o manieră restrânsă sau diferită.
    • Ajutorul nu trebuie să suporte costurile unei activități pe care beneficiarul ajutorului le-ar suporta oricum și nu trebuie să compenseze riscul comercial normal al unei activități economice.
    • Dovada unui efect de stimulare presupune identificarea scenariului factual și a scenariului contrafactual probabil, în absența ajutorului”, potrivit Ghidului de acordare a ajutorului.
  • Respectarea principiului demarării lucrărilor
    • „Demararea lucrărilor” înseamnă primul angajament ferm (de exemplu, de a comanda echipamente sau de a începe construcția) care face o investiție ireversibilă.
    • Cumpărarea de terenuri și lucrările pregătitoare, cum ar fi obținerea autorizațiilor și realizarea studiilor preliminare de fezabilitate, nu sunt considerate demarare a lucrărilor.
    • În cazul preluărilor de întreprinderi, „demararea lucrărilor”, înseamnă data de achiziționare a activelor direct legate de unitatea preluată”, potrivit documetului citat.

Mai multe detalii oferă dosarul schemei de ajutor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: