marți

25 iunie, 2024

8 octombrie, 2022

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică o schemă de ajutor de stat pentru proiecte de infrastructură energetică şi reabilitarea reţelelor de termoficare, finanţate prin Fondul de Modernizare.

Schema intră în vigoare la data aprobării şi se aplică până la data de 31.12.2030.

Bugetul total alocat este echivalentul în lei al sumei de 200.000.000 euro şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.


E vorba de:

Schema de ajutor de stat cu Ghidul specific şi anexe aferent investiţiilor în infrastructura energetică, în cadrul programului-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficienţă şi modernizarea reţelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea şi realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficienţă şi pentru modernizarea reţelelor de termoficare.

”Schema de ajutor de stat se adresează unităţilor administrativ-teritoriale şi operatoriilor de transport şi distribuţie a energiei termice definiţi conform legislaţiei naţionale în vigoare, care propun investiţii în distribuţia energiei termice de la nivelul sistemelor centralizate de termoficare, în vederea creşterii confortului termic al consumatorilor, simultan cu scăderea costurilor aferente producerii şi consumului de energie şi luând în considerare evoluţiile în domeniul eficienţei energetice la nivelul centrelor urbane”, a scris Virgil Popescu, sâmbătă pe Facebook.

Tipuri de proiecte acceptate

Prezenta schemă se aplică pentru proiectele care vizează:

  • Modernizarea/reabilitarea reţelei termice inteligente,
  • Creşterea securităţii furnizării energiei termice prin reducerea numărului de întreruperi,
  • Crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea unor activităţi economice noi, precum şi dezvoltarea infrastructurii energetice termice naţionale la standarde europene aplicabile în domeniu,
  • Creşterea eficienţei energetice în sistemele centralizate de transport şi distribuţie a energiei termice, prin optimizarea reţelelor de distribuţie/transport a/al agentului termic, precum şi prin implementarea unui sistem de conducte dotate cu sistem de detectare, semnalizare şi localizare a pierderilor,
  • Utilizarea raţională a resurselor energetice termice prin reducerea pierderilor,
  • Minimizarea impactului negativ asupra mediului,
  • Reducerea costurilor de mentenanţă ale reţelelor de distribuţie a energiei termice.
  • Digitalizarea reţelelor de distribuţie energie termică prin colectarea şi întreţinerea tuturor datelor necesare modelarii tehnice şi georeferenţiale ale elementelor de reţea. Aceasta contribuie fundamental la implementarea conceptului de reţea inteligenta de distribuţie energie termică, creşterea capacităţii de integrare a unor noi forme de producţie/consum şi facilitarea unor noi modele de afaceri şi structuri de piaţă. 

Fondul de Modernizare în energie a fost conceput de Comisia Europeană pentru a susține tranziția la energia verde a țărilor dependente de cărbune și gaze.

Fondul de Modernizare se bazează pe vânzarea unui volum suplimentar de certificate de emisii de gaze de seră (GES), alocat pentru 9 țări.

Încă de acum aproape doi ani se propun Ministerului Energiei proiecte  care să fie selectate pentru finanțarea din Fondul de Modernizare.

La începutul anului trecut erau depuse aproape 400 de proiecte, în valoare de aproape 11 miliarde de euro.

Spre sfârșitul anului 2020, numărul proiectelor aproape că se dublase, până la circa 700.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: