duminică

21 iulie, 2024

21 februarie, 2022

Principalul grup politic din Parlamentul European a cerut luni o revizie a practicilor bancare elvețiene pentru eventuala includere a țării pe lista neagră a UE a țărilor cu risc de spălare a banilor, anunță Reuters.

Inițiativa europarlamentarilor apare la scurt timp după ce în presa europeană a apărut investigația Suisse Secrets.

Presa a publicat investigații bazate pe scurgeri de documente din banca credit Suisse, în lista clienților fideli apărând persoane acuzate de încălcări ale drepturilor omului sau oameni de afaceri sancționați de UE sau state membre.


Partidul Popular European (PPE), grupul conservator care deține cele mai multe locuri în Parlamentul European, a cerut luni Comisiei să „reevalueze Elveția ca țară cu risc ridicat de spălare a banilor”.

„Atunci când băncile elvețiene nu reușesc să implementeze în mod corespunzător standardele internaționale de combatere a spălării banilor, Elveția însăși devine o jurisdicție cu risc ridicat”, a declarat coordonatorul PPE pentru afaceri economice, Marcus Ferber.

(Citește și: ”Suisse Secrets: Politicieni corupți și lideri ai crimei organizate, printre clienții credit Suisse”)

Lista UE include în prezent 21 de țări care sunt considerate având practici deficitare împotriva spălării banilor. Această listă include Iran, Myanmar, Siria și Coreea de Nord.

Nu există nicio țară europeană pe listă. Nu este pentru prima dată când sistemul bancar elvețian se află în mijlocul scandalurilor. În 2015, de exemplu, procuratura din Elveţia a deschis o anchetă împotriva băncii HSBC Holdings, sub suspiciunea spălare de bani aduse în atenţia publică de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).


Oficialii elvețieni și Comisia Europeană, care este responsabilă de elaborarea și revizuirea listei, nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.

O scurgere masivă de date ale credit Suisse arată că printre deținătorii de conturi la cea de-a doua bancă elvețiană figurează un traficant de persoane și membri ai elitei politice sau financiare din țări cu corupție endemică.

Un spion din Yemen implicat în tortură, fiii unui om puternic din Azerbaidjan, birocrați acuzați că au jefuit bogăția petrolieră a Venezuelei, familia unui șef din serviciile secrete egiptene care a supravegheat torturarea suspecților de terorism pentru CIA sau un italian acuzat că a spălat bani pentru grupul criminal „Ndragheta”, toți sunt clienții Credit Suisse.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: