duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 februarie, 2015

hsbc 2Procuratura din Elveţia a deschis o anchetă împotriva băncii HSBC Holdings, sub suspiciunea spălare de bani aduse în atenţia publică săptămâna trecută şi a făcut percheziţii la birourile din Geneva ale băncii britanice, relatează The Wall Street Journal.

Investigaţia este condusă de procurorul general Olivier Jornot, potrivit unui comunicat emis miercuri de Procuratura din Geneva.

Săptămâna trecută, un raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) a arătat că HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi.


Raportul ICIJ are la bază o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008.

Jurnaliştii arată că au existat şi clienţi care au avut legături cu România sau sunt români. Clienţii români sau asociaţi cu România au depusă suma totală de 1,3 miliarde de dolari la HSBC Elveţia, în 549 de conturi bancare. Sunt conturile a 219 clienţi asociaţi cu România, iar doar 5% dintre ei au cetăţenie sau sunt de naţionalitate română.

Cea mai mare sumă de bani asociată cu un client care are legătură cu România este de 829,1 milioane de dolari.

Rise Project – care a primit datele referitoare la România de la ICIJ, partener în această reţea de investigaţii – a arătat că printre românii care au avut astfel de conturi secrete la HSBC au fost Viorel Hrebenciuc, soţia fostului ministru al Finanţelor Mihai Tănăsescu, cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, fostul acţionar la Dinamo Vladimir Cohn şi omul de afaceri Jean Valvis.


 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: