20 martie, 2018

Christopher Wylie, fostul contractor Cambridge Analytica (CA) care a dezvăluit preluarea ilegală a datelor personale ale circa 50 de milioane de utilizatori Facebook

Scandalul scurgerii datelor a circa 50 de milioane de utilizatori Facebook evoluează cu rapiditate – marți, autoritatea britanică responsabilă cu protecţia datelor personale a cerut marţi autorizaţie de percheziţie a birourilor firmei Cambridge Analytica (CA), iar fondatorul FB, Mark Zuckerberg, a fost convocat în fața unei comisii a parlamentului de la Londra.

Între timp, acțiunile gigantului social-media au scăzut cu s-a depreciat pe bursă cu 7%, pierderile cifrându-se la aproximativ 40 de miliarde de dolari, averea lui Zuckerberg diminuându-se corespunzător, cu circa patru miliarde dolari.

Oficiul Comisarului pentru Informaţii (ICO), reglementatorul britanic în domeniu, a cerut firmei Cambridge Analytica acces la fişierele şi datele sale, încă din 7 martie.


Pentru că nu a primit niciun răspuns, marți, ICO a cerut mandat pentru percheziții:

”Cerem un mandat pentru ca, în calitate de organism de reglementare, să putem cerceta serverele şi efectua o verificare a datelor”, a anunțat marți Elizabeth Denham, şefa ICO.

Pe de altă parte, Facebook declara luni că a angajat auditori independenți specialiști în domeniu, de la compania Stroz Friedberg, pentru a verifica dacă firma Cambridge Analytica încă deține datele celor 50 de miliaone de utilizatori, așa cum acuză fostul colaborator CA care a dezvăluit acest scandal.

Autoritățile au cerut retragerea acestor investigatori privați.


Cambridge Analytica neagă că ar mai deține datele personale ale utilizatorilor celei mai mari rețele sociale, date pe care le-ar fi primit de la o a treia parte.

Mark Zuckerberg, așteptat să dea explicații în parlamentul britanic

O comisie a parlamentului britanic i-a cerut fondatorului Facebook să vină și să explice cum s-a ajuns la subestimarea constantă a riscului ca datele personale ale utilizatorilor să fie achiziționate fără consimțământul lor.

Comisia așteaptă până luni un răspuns din partea lui Mark Zuckerberg.

Cambridge Analytica, noi dezvăluiri

Între timp au apărut noi dezvăluiri privind firma Cambridge Analytica (CA), implicată puternic în campania republicanului Donald Trump, precum și în cea pentru Brexit.

CA și compania mamă – Strategic Communications Laboratories (SCL) – ar fi fost implicate în peste 200 de campanii electorale, inclusiv în Nigeria, Kenya, Cehia, India şi Argentina, și ar lucra împreună cu companii specializate în „strângerea de informaţii”.

În afara dezvăluirilor în serial ale publicației The Observer, a apărut și o investigație jurnalistică a postului Channel 4 News, care prezintă detalii despre serviciile oferite de CA.

Un reporter a pretins că este un intermediar pentru un client bogat din Sri Lanka ce ar fi dorit ca CA să-i ajute pe niște candidați să câștige alegerile.

Directorul executiv al companiei, Alexander Nix, i-a explicat clientului că firma este implicată în campanii electorale din întreaga lume, prin firme paravan și subcontractori, iar metodele folosite sunt diverse și se paote apela la compromiterea contracandidaților, folosind de exemplu ucrainence trimise la „casa candidatului”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: