Clarificarea eventualelor probleme funcţionale din sistemul judiciar revine doar instituţiilor statului abilitate să constate, să decidă şi să ia măsurile legale, atrage atenția Simona Marcu (foto), președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în prima sa intervenția după difuzarea unor înregistrări care vizează DNA Ploiești.
Declarația de miercuri a șefei CSM vine cu doar câteva ore înainte ca PSP să discute în ședința Consiliului Național Executiv situația DNA și să ia „o decizie politică” legată de această instituție, așa cum au anunțat mai mulți lideri ai formațiunii.
Discursul Simonei Marcu conține două mesaje care pot fi considerate răspuns la ultimele declarații venite din PSD și de la ministrul Justiției, Tudorel Toader:
- ea atrage atenția majorității parlamentare că CSM este instituția abilitată să constate eventuale abateri disciplinare din sistemul judiciar
- Simona Marcu le-a cerut instituţiilor din sfera autorităţii judiciare să urgenteze procedurile pentru clarificarea acuzațiilor. Reamintim că ministrul Tudorel Toader declara din Japonia că nu mai are sens să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu ultimele acuzații aduse unor procurori DNA, pentru că ar fi pierdere de timp și decizia privind conducerea DNA a fost luată deja.
Prezentăm declarația Simonei Marcu:
Având în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public referitoare la activitatea DNA, în calitate de preşedinte al CSM, îmi exprim în continuare profunda îngrijorare cu privire la potenţialul acestei situaţii de a afecta autoritatea organelor judiciare şi implicit de prejudiciere a actului de înfăptuire a Justiţiei.
Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte, iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin toţi actorii din sfera autorităţii judiciare. Instituţiile mass-media au un rol major în informarea generală şi sesizarea eventualelor probleme funcţionale, dar clarificarea acestora revine doar instituţiilor statului abilitate să constate, să decidă şi să ia măsurile legale, potrivit competenţelor acestora.
Solicit tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare ca în limitele legale care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor şi în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în organele abilitate să îl înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze, potrivit legii, asupra modului de înfăptuire.
Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitaţi să acţioneze în aceste împrejurări (Ministrul Public, DNA şi Inspecţia Judiciară) îl au în aceste împrejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului.
CSM asigură opinia publică de faptul că este în măsură să gestioneze şi să decidă, în cadrul mecanismelor prevăzute de lege, în toate ipotezele ce pot rezultă în urma derulării cu celeritate a procedurilor de către autorităţile judiciare, de care depinde răspunsul decizional al Consiliului.
Procurorul general: Raportul MCV acuză nu funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupției
Parchetul general a transmis și el, într-un comunicat, poziția procurorului general, Augustin Lazăr. El vorbește despre o campanie împotriva instituțiilor justiției, campanie dusă de persoane cu probleme penale.
Prezentăm integral comunicatul:
Având în vedere informațiile vehiculate în ultimele zile în mass-media, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr:
– dezavuează campania desfăşurată împotriva instituţiilor justiţiei, în mod deosebit a Ministerului Public, de persoane aflate în proceduri judiciare în curs, unele condamnate definitiv;
– respinge ferm generalizarea la nivelul întregii activităţi a procurorilor a incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de magistraţi procurori cercetaţi disciplinar. Sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media;
– dezavuează acţiunile de instigare publică la intervenţia politicienilor în activitatea judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcţii de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare clar prevăzute de art. 51 al. 2 şi 7 din Legea nr. 303/2004, precum şi prin înfrângerea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat;
– cere conducerii Consiliului Superior al Magistraturii garantul independenţei justiţiei să adopte o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar în faţa acestor atacuri;
– procurorul general îşi manifestă încrederea în capacitatea sistemului judiciar din România de a-şi îndeplini misiunea de înfăptuire a justiţiei la nivelul standardelor europene. De asemenea, îşi manifestă încrederea în capacitatea de autoreglare a sistemului judiciar prin identificarea şi rezolvarea conform procedurilor legale a tuturor incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de abateri disciplinare.
Aşa cum de altfel reţin şi rapoartele MCV, problema României nu este funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupției.