sâmbătă

27 aprilie, 2024

14 ianuarie, 2022

Scandalul facturilor energetice care nu respectă legea plafonării și compensării prețurilor provoacă mare discordie pe față în coaliția de guvernământ.

Președintele PNL, Florin Cîțu, spune că reprezentanții Autorității din Energie (ANRE) nu și-au făcut treaba și că acest lucru trebuie discutat în coaliție. Președintele ANRE este social-democratul Dumitru Chiriță (PSD), iar vicepreședintele PNL, Gigel Știrbu, cere „public demisia acestui domn din funcţia de preşedinte ANRE”.

„Poate aşa va veni o persoană care ştie cu ce se mănâncă energia şi nu va veni o persoană care face non-combat şi care este mână în mână cu furnizorii”, a spus Gigel Știrbu la ProfitTV.


Marcel Ciolacu, președintele PSD,  a spus că „funcționăm pe o lege propusă de actualul ministru (Virgil Popescu, PNL, n.r.), din punctul meu de vedere ineficientă, ea neputând fi pusă în aplicare” – potrivit Agerpres. Legea a fost votată și de PSD. Totuși, Marcel Ciolacu și-a început anul criticând-o.

În context, o Asociație Pro Consumatori, „activă din februarie 1990” potrivit propriei prezentări, i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să îl demită pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe motiv că a sugerat că facturile ilegale nu ar trebui plătite.

Tot în context,  merită citată și declarația vicepreședintelui Autorității Naționale  din Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bene, care spune, abia acum, nici mai mult nici mai puțin decât că:

„Nici legea și nici normele metodologice ale ministerului nu clarifică ordinea în care se aplică compensarea și plafonarea, și nu e indiferent. (..) Nu este clar și sunt furnizori care au aplicat mai întâi plafonarea și apoi compensarea, și alții exact invers”.


Mijlocul problemei unde s-ar afla adevărul poate fi căutat între alte două știri.

ANRE – Amenzi care nu rezolvă nimic

Pe de o parte, ANRE a amendat furnizorii Electrica Furnizare și Gaz Vest, cu câte 200.000 de lei, pentru că nu au trimis clienților facturile compensate și/sau cu preț plafonat. Controlul a început abia în 12 ianuarie, în plin scandal. ANRE a fost acuzată că nu a acționat preventiv.

Cei doi furnizori au fost obligați să refacă facturile. Controalele ANRE și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului  (ANPC) continuă.

Pe de altă parte, un comunicat al celui mai mare furnizor de gaze, Engie, confirmă estimările analiștilor Asociației Energie Inteligentă, potrivit cărora de prevederile legii beneficiază abia jumătate dintre consumatori, din cauza unor criterii prea restrictive.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: