marți

30 aprilie, 2024

6 august, 2023

Săptămâna trecută, președintele Fed Jerome Powell, a spus că nu se mai așteaptă la o recesiune în SUA, chiar și după ce a efectuat cele mai agresive creșteri ale dobânzilor din ultimele decenii. Consumul, atât cel gospodăriilor cât și al întreprinderilor a rezistat neașteptat de bine în această perioadă, iar datele publicate miercuri au arătat o creștere peste așteptări a noilor locuri de muncă în iulie, scrie Bloomberg.

Susținătorii guvernului Biden spun că situația actiuală este în contrast puternic cu cea din 2011, când S&P Global Rating a redus ratingul de la triplu A. Atunci, economia americană ieșea cu greu din criza financiară globală, iar șomajul era în jur de 9%. Acum este 3,6%, aproape cel mai mic nivel din ultimele decenii.

Decizia agenției Fitch de a reduce ratingul creditului guvernamental al SUA de la AAA la AA+ evidențiază imensa bulă a datorei publice a SUA, care s-a umflat peste măsură în ultimii ani, în mare parte din cauza fondurilor cheltuite pe stimulente în timpul panedemiei precum și a reducerilor din încasările din taxe și impozite.

Datoria a ajuns la 118% din PIB


Mai recent, guvernul de la Washington a lansat și programe masive de investiții în infrastructură, tehnologie și energie curată. Între timp, costul împrumuturilor a crescut vertiginos, deoarece Fed a împins în sus ratele dobânzilor la maximul ultimilor 22 de ani.

Fitch estimează că datoria SUA va ajunge la nivelul de 118% din PIB până în 2025, de aproximativ trei ori mai mare decât mediana de 39% în rândul țărilor care au ratingul al datoriei AAA, de top. Se preconizează că datoria SUA raportată la PIB va crește și mai mult pe termen lung. Acest lucru va impune luarea de decizii dificile pentru viitoarele administrații de la Casa Albă, spun analiștii.

„În cele din urmă, dacă deficitul nu este redus, taxele și impozitele vor fi crescute până la punctul în care motorul economiei SUA – consumul care extrem de important – va avea o finanțare considerabil mai mică”, a declarat Quincy Krosby, șeful diviziei de strategie la LPL Financial.

Polarizare politică

James McCormack, șeful global al ratingurilor suverane și supranaționale pentru Fitch Ratings, a declarat într-un răspuns trimis prin e-mail că retrogradarea s-a bazat pe perspectivele fiscale pe termen mediu, „care se caracterizează prin creșterea deficitelor și a datoriei guvernamentale”, mai degrabă decât pe predicțiile privind o posibilă recesiune.


Richard Francis, unul dintre directorii Fitch, a declarat într-un interviu acordat Reuters că agenția de rating a ridicat aceste probleme în discuții avute cu reprezentanții Trezoreriei de la Washington înaintea anunțării deciziei.

El a explicat pentru Reuters că polarizarea politică extremă din America, reflectată în revolta de la Dealul Capitoliului din data de 6 ianuarie 2021, a fost unul dintre subiectele subliniate de Fitch în discuțiile cu Trezoreria.

„A fost un lucru pe care l-am subliniat deoarece reflectă deteriorarea guvernanței corporative, este unul dintre mai multe puncte” în acest sens, a spus el pentru Reuters.

„Ai plafonul de îndatorare, ai 6 ianuarie. Este clar că, dacă te uiți la ambele partide (…) democrații au mers mai mult înspre stânga, iar republicanii mai mult înspre dreapta, deci centrul într-un fel se destramă”, a mai spus Francis.

El a adăugat că Fitch „nu este încrezător în măsurile de politică convenite și implementate pentru a aborda deteriorarea fiscală”.

Agenția de rating Fitch prognozează o recesiune ușoară în SUA în al patrulea trimestru din acest an și primul trimestru al anului 2024

Deficitele bugetare amenință consumul

Mulți participanți la piață împărtășesc această părere. Strategii UBS Group AG spun că condițiile de bază care au dus la decizia lui Fitch sunt mai grave decât cele care au stat la baza mișcării similare a S&P în urmă cu mai bine de un deceniu. „Degradarea din 2011 a fost cauzată în principal de poziționarea plafonului datoriilor”, au scris strategii conduși de Michael Cloherty într-o notă de marți. „Această retrogradare este cauzată atât de riscul plafonului de îndatorare cât și de deficitele bugetare foarte mari”.

Deficitul federal a atins 1,4 trilioane de dolari în primele nouă luni ale anului fiscal curent, aproape triplu față de cifra din anul precedent. Trezoreria SUA și-a majorat săptămâna aceasta previziunile privind împrumuturile pentru trimestrul curent la 1 trilion de dolari, cu mult peste cele 733 de miliarde de dolari pe care le prezisese în mai.

„Datele zilnice ale Trezoreriei din luna iulie au arătat un model destul de slab pentru încasări”, a declarat Michael Englund, economist șef la Action Economics LLC.

Retrogradarea efectuată de Fitch este un semnal că SUA trebuie să-și pună în ordine strategia bugetară înainte de ceea ce pare a fi o altă luptă politică în această toamnă și, posibil, un alt impas în aprobarea bugetului, a declarat Mike Skordeles, șeful departamentului de economie americană pentru Truist Financial Corp. Parlamentarii s-au luptat în iunie ca să ajungă la un acord cu ridicarea plafonului datoriei guvernamentale, deși în cele din urmă au făcut-o.

Deficitul SUA a crescut de ani de zile, aproape necontrolat în mai multe administrații, iar Fitch le spune politicienilor ambelor partide că „niciunul dintre voi nu are voința politică să o facă”, a spus Skordeles.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: