Deficitul balanței comerciale a urcat la circa 11,5 miliarde de euro după primele opt luni ale anului ( 5,3% din PIB estimat pentru anul în curs), potrivit datelor publicate de INS.
În luna august 2020, scăderea exporturilor față de aceeași lună din anul anterior a fost dublă (-8%) în raport cu cea a importurilor (-3,9%).
Efectul de bază conjunctural ( luna august este una de schimburi externe mai reduse în general) a limitat avansul deficitului comercial de la începutul anului la 6%, valoare similară cu cea de dinainte de pandemie.
Cu toate acestea, trebuie subliniat că și pe fondul reducerii schimburilor externe, a fost depășit pragul de 1,5 miliarde euro deficit lunar, la fel ca în martie și aprilie.
Exporturile lunare au însumat aproape 4,6 miliarde euro iar importurile depășit 6,1 miliarde euro. Cumulat, livrările la extern pe primele opt luni din 2020 au atins 38,74 miliarde de euro iar importurile (inclusiv costurile de transport şi asigurare) au urcat la 50,26 miliarde de euro.
Astfel, gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate s-a redus de la 80,6% la 80,3% și a rămas ( nota bene!) sub rezultatele din perioada de criză 2010 – 2012.
Privind la evoluția lunară din 2019 și 2020, se poate sesiza o reluare a trendului creșterii deficitului comercial în ultimele patru luni. Inclusiv în luna iulie, singura din acest an în care scăderea exporturilor a fost mai mică decât cea a importurilor. Luna septembrie va fi și mai dificilă, tocmai prin efectul de bază nefavorabil ( deficitul consemnat în 2019 a fost relativ redus).
Așadar, pentru a reuși să oprim și să reversăm acest dezechilibru extern cronic și tot mai accentuat, ar trebui să bifăm un ritm semnificativ mai bun la export decât la import. În traducere să reorientăm revenirea din criză cel puțin în parte către piața externă, ceea ce presupune mai multă producție internă competitivă și mai puțin consum intern, stimulat acum de majorarea veniturilor.
Pe primele opt luni din 2020, schimburile cu țările din UE au fost de 28,28 miliarde euro la export și 36,78 miliarde euro la import (aproximativ 73% din total atât la exporturi, cât și la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 10,46 miliarde euro și importuri de 13,75 miliarde euro (circa 27% din total la exporturi şi la importuri).
Au rezultat, astfel, solduri negative de circa -8,5 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi de -3,3 milliarde euro pe relaţiile extracomunitare. După ce crescuse la aproape 80% la începutul crizei pandemice, ponderea deficitului cu țările din UE s-a temperat spre 73%, adică în acord cu partea care revine schimburilor cu aceste țări.
Sectorul de mașini și echipamente de transport a revenit pe deficit lunar
Din păcate, sectorul de mașini și echipamente de transport, care a avut în luna iulie 2020 o contribuție importantă în revirimentul exporturilor a reintrat pe minus în luna august. Soldul schimburilor sectoriale cumlate de la începutul anului s-a deteriorat cu 119 milioane euro, până la +157 milioane euro (adică mult sub valoarea de +455 milioane euro atinsă la finele T1 2020, pe activitatea prepandemie).
De semnalat și expandarea soldului negativ pe segmentul altor produse manufacturate, care au ajuns să reprezinte 28% din deficit iar gradul de acoperire sectorial a rămas sub pragul de 80%. Precum și faptul că deficitul pe zona de produse alimentare a continuat să avanseze ( doar 64% acoperire a importurilor cu exporturi) și a depășit 1,6 miliarde de euro.
Situația s-a înrăutățit față de luna precedentă la grupa de combustibili și lubrifianți, unde gradul de acoperire este încă și mai slab și a coborât la doar 38%. Soldul negativ al schimburilor de produse chimice și derivate (unde exporturile acoperă doar ceva mai mult de un sfert din importuri), a reprezentat 5,6 miliarde de euro sau aproape jumătate din deficitul comercial al României.