1 februarie, 2023

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale eliberate în 2022 s-a ridicat la 43.660, în scădere cu 14,9% față de anul precedent, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Scăderea segmentului rezidențial este parțial explicată de majorarea costurilor de finanțare care afectează capacitatea companiilor de a face investiții (oferta), precum și puterea de cumpărare a consumatorilor (cererea), slăbită semnificativ din cauza inflației.

Scăderi s-au înregistrat în toate regiunile de dezvoltare: București-Ilfov (-1.490 autorizații), Nord-Est (-1.296), Sud-Muntenia (-1.184), Vest (-996), Nord-Vest (-857), Centru (-656), Sud-Est (-594) și Sud-Vest Oltenia (-554).


În ceea ce privește strict luna decembrie, se evidențiază o scădere atât a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (-32,9%) cât și a suprafeței utile totale (-20,6%), comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2021.

În luna decembrie 2022, comparativ cu luna decembrie 2021, s-a înregistrat o scădere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri nerezidențiale (-8,4%) și o creștere a suprafaței utile totale (+2,8%).

Datele ar putea indica o scădere viitoare a sectorului construcțiilor, care a intrat în noiembrie pe un trend descendent, potrivit celor mai recente date INS.

În luna noiembrie, volumul lucrărilor de construcții, ca serie ajustată sezonier în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut cu 1% față de luna precedentă, pe fondul scăderii lucrărilor de infrastructură (construcțiile inginerești fiind realizate preponderent de stat) și a construcțiilor nerezidențiale.


Sectorul construcțiilor are o contribuție de 5% la formarea PIB-ului României, în trimestrul al treilea din 2022 generând 0,6 puncte procentuale din creșterea economică de 3,8% din PIB.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: