miercuri

24 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

18 ianuarie, 2023

În luna noiembrie, volumul lucrărilor de construcții, ca serie ajustată sezonier în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut cu 1% față de luna precedentă, pe fondul scăderii lucrărilor de infrastructură (construcțiile inginerești fiind realizate preponderent de stat) și a construcțiilor nerezidențiale.

Față de noiembrie 2021, avansul a fost de circa 20%, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, în primele 11 luni din 2022, volumul lucrărilor de construcții a crescut față de aceeași perioadă din 2021 cu 10,1%.

Analiștii atrag atenția că sectorul a evoluat peste potențialul economic în noiembrie.


”Conform estimărilor econometrice elaborate, sectorul de construcții din România a evoluat la un ritm superior componentei structurale pentru a treia lună consecutiv în noiembrie. Conform prognozelor revizuite acest sector intensiv în capital și forță de muncă ar putea crește cu ritmuri anuale de 12,4% în 2022, 9,8% în 2023, respectiv 7,8% în 2024”, punctează Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică, la Banca Transilvania, într-o notă transmisă investitorilor, adăugând că acest scenariu este susținut de perspectivele de implementare a programelor europene și de menținere a costurilor reale de finanțare la niveluri reduse.

Evoluția față de octombrie – scădere a investițiilor statului

Scăderea față de octombrie a survenit pe fondul reducerii lucrărilor de reparații capitale (-6,7%) și a lucrărilor de construcții noi (-4%), în vreme ce lucrările de întreținere și reparații curente au crescut cu 4,2%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile nerezidențiale (-3%) și la construcțiile inginerești – categoria care cuprinde investițiile publice ale statului – (-2,1%). Clădirile rezidențiale au crescut cu 3%.

Creștere solidă față 2021

Volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total cu 20% față de noiembrie 2021. Pe elemente de structură s-au evidențiat creșteri la lucrările de reparații capitale (+59,1%), lucrările de întreținere și reparații curente (+16,7%) și la lucrările de construcții noi (+15,7%).


Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești (+28,7%), clădirile nerezidențiale (+21,4%) și la clădirile rezidențiale (+2,3%).

Dacă analizăm datele cumulate aferente primelor 11 luni din 2022, avansul lucrărilor de construcții a fost asigurat de creșterea evidențiată la lucrările de întreținere și reparații curente (+16,2%), lucrările de reparații capitale (+16,7%) și la lucrările de construcții noi (+7,0%).

Pe obiecte de construcții, creșteri au avut loc la clădirile nerezidențiale (+20,0%), construcțiile inginerești (+6%) și la clădirile rezidențiale (+4,8%).

După cum se poate observa și din graficul de mai sus, construcțiile inginerești au început să crească din trimestrul al doilea al anului trecut, odată cu deblocarea unor investiții publice.

În primele 11 luni din 2022, cheltuielile de capital ale statului, investiții finanțate exclusiv de la bugetul public, s-au ridicat la 28,9 miliarde de lei, în creștere cu 22,4% față de aceeași perioadă din 2021.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 56,23 miliarde de lei, în creștere cu 27,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost în valoare de 44,2 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: