joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 noiembrie, 2022

Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări, se arată într-un comunicat remis, joi, de Palatul Victoria.

Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor să crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.

La reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc, joi, la Palatul Victoria, a participat și premierul Nicolae Ciucă.


”Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

O nouă rundă de întâlniri

Potrivit unor surse oficiale, reprezentanții Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social urmează să aibă o nouă întrevedere în decursul săptămânii viitoare pentru a discuta despre scutirea de taxe la cei care vor avea salariul brut între 3.000 și 4.000 de lei.

(Citiți și: „Punctul de amendă rămâne la nivelul actual, chiar dacă salariul minim brut va crește la 3.000 de lei”)

Miercuri, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, explica, înntr-un interviu acordat Digi24, că „eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depăşeşte 3.000 de lei. Dar aici sindicatele spun un lucru: ne întoarcem la partajarea contribuţiilor”.

Potrivit Ministerului Muncii, de majorarea salariului de bază minim la valoarea de 3.000 de lei vor beneficia un număr de 2.181.134 salariaţi.


În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar. În România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei un număr de 856.830 de salariaţi, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariaţi activi – 5.265.252.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: