marți

23 aprilie, 2024

18 iulie, 2016

studentiUniversitatea de Vest Timișoara cere redimensionarea prin scădere a cifrelor de școlarizare din facultăți, proporțional cu numărul absolvenților de bacalaureat, după ce anul acesta numărul absolvenților de bacalaureat este cu 20% mai mic decât anul trecut. Din banii astfel economisiți trebuie crescute imediat alocările pe cap de student, ceea ce ar determina o creștere a calității învățământului superior.

Profesorul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest spune într-un comunicat că cifrele actuale de școlarizare în universități n-au nicio bază rațională: ele sunt aceleași aceleași ca și în 2007 și 2008, când numărul de studenți era dublu.

Explicația menținerii cifrelor de școlarizare, în pofida faptului că înregistrăm scăderi la populația de vârstă școlară și numărul de absolvenți este, potrivit rectorului Pirtea, se află în pterea de „persuasiune:


Cifrele „au ca punct de plecare capacitatea de școlarizare în anii ‘90, la care s-au adăugat locuri bugetate negociate între unii rectori și ministru. O componentă este istorică, cealaltă este arbitrară și ține mai degrabă de puterea de persuasiune a unora dintre rectori”, spune Marilen Pirtea.

Propunerea rectorului este scăderea urgentă a cifrelor de școlarizare, proporțional cu numărul de absolvenți de bacalaureat. Măsura trebuie însoțită de creșterea alocațiilor per student.

Statistica la care se referă rectorul UV:

„Numărul absolvenților de bacalaureat a scăzut cu aproape 20% față de anul trecut, raportându-ne strict la prima sesiune.


Situația aceasta se traduce într-o scădere a numărului de studenți din anul I, care ar putea depăși 20% pentru universitățile cu o reputație mai puțin consolidată.

Desigur, unda de șoc se va simți în întreg mediul academic, iar multe universități vor avea dificultăți să găsească resursele necesare pentru plata salariilor (…)

Dacă ne uităm la câți elevi finalizează clasa a VIII-a, ne putem aștepta ca, în anii care au rămas din acest deceniu, numărul celor care promovează examenul de bacalaureat să fie similar cu cel din 2016. Tendințele demografice ne arată o fereastră de stabilitate cel puțin până în 2020″.

Cum a evoluat numărul absolvenților care au obținut diploma de bacalaureat în ultimii ani:

2014 – 129.841

2015 – 143.949

2016 – 114.993

Cum a evoluat numărul de studenți:

studenti evolutie

De aceea, rectorul UV consideră că trebuie folosită chiar de anul acesta oportunitatea de a crește alocația per student chiar de anul acesta, printr-o gestionare a resurselor existente adecvată la contextul demografic.

„Statistica ne arată o fereastră de stabilitate demografică cel puțin până în 2020. Este imperios să o fructificăm și să investim în calitate. Avem nevoie de o decizie urgentă, chiar în această lună. Chiar dacă soluția este imperfectă, nu ne permitem să funcționăm în continuare în virtutea conservatorismului și a arbitrariului”, mai spune comunicatul rectorului UV Timișoara.

O  soluție mai bună ar fi alocarea cifrelor de școlarizare după criterii clare, care să reflecte calitatea universităților și prioritățile strategice ale României, spune Marilen Pirtea, însă implementarea ei ar  dura prea mult.

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: