vineri

26 aprilie, 2024

25 iulie, 2022

Cheltuielile financiare și de investiții ale Chinei cu proiectul Belt and Road au scăzut în prima jumătate a anului trecut.

În această perioadă, China nu a mai investit în proiecte de cărbune și nu a făcut nicio investiție în Rusia, Egipt și Sri Lanka, transmite Euractiv, care citează un studiu al Centrului pentru Finanțe și Dezvoltare Verzi (GFDC) din Shanghai.

Arabia Saudită a fost cel mai mare beneficiar al investițiilor chineze în această perioadă, cu aproximativ 5,5 miliarde de dolari, potrivit studiului publicat duminică.

(Citește și: Analiză: Uriașa inițiativă Belt and Road a Chinei riscă să eșueze dramatic, într-o serie de falimente suverane”)


Finanțarea și investițiile totale s-au situat la 28,4 miliarde de dolari în această perioadă, în scădere față de 29,6 miliarde de dolari cu un an mai devreme.

80% din investiții reprezentate de proiecte de petrol și gaze

Niciun proiect nou de cărbune nu a primit sprijin chinez după angajamentul luat de președintele Xi Jinping, în septembrie anul trecut, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, unde s-a angajat să pună capăt finanțării proiectelor de cărbune în alte țări.

Cu toate acestea, un dezvoltator chinez a câștigat în februarie 2022 o licitație pentru a construi o centrală termică în Indonezia, dar construcția încă nu a demarat, potrivit analizei.

China a continuat să ofere sprijin altor proiecte de combustibili fosili în țările Belt and Road, petrolul și gazele reprezentând aproximativ 80% din investițiile energetice de peste mări ale Chinei și 66% din contractele sale de construcție.


Angajamentele în proiecte de gaze au fost de 6,7 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, comparativ cu 9,5 miliarde de dolari în anul trecut.

Scad investițiile verzi

Investițiile în energie verde și hidroenergie au scăzut cu 22% față de un an mai devreme. Investițiile au crescut la 1,4 miliarde de dolari de la 400 de milioane de dolari, dar cheltuielile pentru construcții legate de energia verde au scăzut la 1,6 miliarde de dolari, mai puțin de jumătate față de nivelul înregistrat în anul precedent.

Președintele Xi Jinping a lansat Inițiativa Centura și Drumul în 2013, cu scopul de a valorifica punctele forte ale Chinei în finanțare și construcție de infrastructură pentru a „construi o comunitate largă de interese” în Asia, Africa și America Latină.

Inițiativa Beijing a fost deseori criticată pentru povara datoriei pe care o pune asupra țărilor în care China investește, dar și pentru reclamații vizând degradarea mediului.

(Citește și:Cămătarul lumii moderne – 165 de state, datoare Chinei 385 miliarde dolari pentru proiecte Belt and Road”)

Cheltuielile totale cumulate de la lansarea Belt and Road (2013) au ajuns la 932 de miliarde de dolari, arată studiul.

Centrul pentru Finanțe și Dezvoltare Verzi (GFDC) funcționează în cadrul Universității Fudan din Shanghai.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: