vineri

19 aprilie, 2024

18 iunie, 2013

Domnii Daniel Dăianu și Florin Câțu dezbat în ultimele două zile asupra faptului că încasările bugetare scad, în pofida creșterii economice și a exportului. Și înșiră fiecare (și apoi demontează) motivele care stau în spatele acestui aparent paradox: relația – tot mai evazivă – dintre mediul bancar și mediul de afaceri, arieratele – din companiile de stat și din mediul privat, problemele de lichiditate .Toate aceste fenomene anulează efectul creșterii exportului (și, implicit a PIB, după noua soluție de creștere) și pe cel al scăderii importului.

Există însă și o altă perspectivă de-a pune problema (având în față cifrele Ministerului de Finanțe) care ia coaja de pe rănile mediului de afaceri, ajuns, parcă, să lucreze mai mult pentru buget decât pentru profit și pentru salariile de consum (sau de supraviețuire) ale angajaților.

Perspectiva constă în a vedea cine umple, de fapt, bugetul, pentru a putea lăsa la aprecierea cititorului ce-l paște, în următorii ani, pe ”boul care trage”, în lipsa cvasitotală a unor politici economice minimale ; căci de cele care să stimuleze (fiscal) zonele cu valoare adăugată mare într-o strategie economică cu bătaie lungă chiar nu are rost să mai vorbim.


Iată logica acestei perspective:

1, În primul rând, încasările Bugetare nu au scăzut. Datele la nivelul lunii mai 2013 arată, potrivit cifrelor Ministerului de Finanțe, o creștere de 2,6% față de aceeași lună din 2012, la care se adaugă, ca pentru a compensa inflația, faptul că o bună parte din impozitele pe salarii lipsesc din aceste încasări pentru că au fost adunate în luna aprilie (inclusiv pentru salarii din mai – din cauza vacanței de Paște).

2, Impozitul pe profit a scăzut cu 26% – procent care înseamnă, de fapt, prăbușire, nu scădere. Băncile (cu scăderile lor cu tot) ”acoperă” numai 34% din această pierdere.

3, Încasările din accize au scăzut cu 11%, deși accizele au crescut potrivit calendarului convenit cu UE (la unele accizabile au fost modificate, în sus, de două ori în ultimul an).


4, Această scădere de 37% (2+3) a fost compensată, cu asupra de măsură, de două creșteri: Încasările la TVA și încasările din impozitul pe venit.

Dacă la TVA se poate vorbi de o mobilizare mare a ANAF pentru colectare (chiar era de unde să crească colectarea – suntem ultimii în Europa la încasarea TVA) și de bruma de ordine pusă de lupta împotriva rețelelor de rambursări ilegale, cu totul altfel stau lucrurile la impozitul pe venit.
Să vorbim, așadar, pe îndelete despre această Cenușăreasă – harnică și răpănoasă – a bugetului.

5, Încasările din impozitul pe venit au crescut cu 5,1%, însă este un fenomen conjunctural specific lunii mai 2013. Încasările din impozitul pe venit ar fi fost mult mai mari dacă nu s-ar fi plătit în luna aprilie salariile din luna mai.

 impozit pe venit: în principal – salariile, microintreprinderile, PFA-urile, alte sume pasagere acolo unde oamenii le declară.

Cifrele din anii trecuți se cunosc: anul 2008 a fost ultimul în care încasările din profit au fost mai mari decât cele din venit. De atunci, nu doar că așa au rămas lucrurile, dar prăpastia dintre incasările din profit și cele din venit tot crește, impozitele pe venit ducând greul: aport de 9,5% la 10,7% în 2008, apoi trend invers: 11,8% la 8% ; 11,4% la 6,5% în 2011 ; 14,3% la 6,7% în 2012.

Există, în această tristă anomalie, trei fenomene care cer politici economice minimale, pe care guvernul ar trebui, după ce pleacă de la televizor, să le ia măcar cât îl duce mintea pe un proprietar de covrigărie:

a), Primul fenomen: Bugetul e ținut pe venitul celei mai sărace zone din economie.
Încasările din impozitul pe venit au crescut din ”reîntregirile” salariului aflat mult sub media europeană (reîntregiri mistuite repede de inflație) + impozitul pe pierderile microintreprinderilor (ăia 3%, pe care ANAF s-a pus cu o virulență mai mare decât pe contrabandiștii accizelor, pe marii rău platnici și pe coloșii care se lăfăie într-un deficit prea mic pentru a mai lăsa loc de împrumut pentru investiții).

b), Această zonă impozitată și hăituită cel mai nemilos produce o bună parte din locurile de muncă în economie.
Cei din microîntreprinderi știu, de exemplu, că facturile le sunt impozitate și executate cu câteva zile înainte de-a mai fi somați – acum și somația a devenit o formulă inutilă. Iar IMM-urile și microîntreprinderile asigură la această oră 64% din job-uri, iar inegalitatea cu care sunt tratate din punct de vedere fiscal le desființează orice statut stabil în economie. Singura regulă funcțională după care statul tratează această zonă este cea de a-l rade și executa rapid pe cel mai vulnerabil.

Asta lăsând la o parte disfuncționalitățile sistemului de la MF, care trage de la șold, uneori cu ochii închiși: un prieten povestește că pentru 400 de euro impozit pe venit (omul e pe pierdere, dar nu închide pentru că ”rezistă”) i s-au blocat conturile la 2 bănci. A fost executat de amândouă, executările (de ce nu ”execuțiile”) s-au petrecut la 3 luni distanță una de alta – în acest timp ANAF, deși și-a tras banii, n-a avut vreme să oprească poprirea. (Când și-a cerut banii Fiscul i-a spus că nu-i mai primește, dar că s-or compensa ei în anul care urmează. ”Și dacă închid, că sunt pe pierdere?”. ”Să fii sănătos!”.)  Cei 400 de euro – un salariu – se găsesc, neîndoielnic, în creșterea încasărilor pe venit raportată de Dl. Chițoiu.

Așa arată lucrurile în zona care compensează scăderea la buget a încasărilor din profit, care ține cifrele în grafic și pe domnul Ponta mare în ochii FMI. Cine nu crede să coboare de pe scaunul de ministru, de pe înălțimea cifrelor de afaceri de zeci de milioane de euro, din comisii, de la catedre – și să întrebe un contabil care ține socotelile la 15-20 de firme. Sau să întrebe un funcționar de cont dintr-o bancă.

c), Nu există nicio strategie fiscală pentru această zonă în care costul muncii crește, impozitarea cifrei de afaceri împiedică compensarea pierderilor din ultimii 3-4 ani de criză, valoarea adăugată produsă nu contează, TVA-ul la încasare o scoate din lista furnizorilor pentru marile companii, e prima vizitată de ANAF pentru că este cea mai vulnerabilă și nu are relevanță în ecuația politică.

Iar toate astea se petrec pe fondul fenomenelor de care vorbește Daniel Dăianu: lipsa de finanțare – prudența excesivă a băncilor / blocajele de bani – arierate de stat sau din privat.

E de înțeles că un atare cancer alungă banii din mediul de afaceri și lasă o parte tot mai mare din povara bugetului pe această zonă pe cât de săracă pe atât de indispensabilă: numărul mare de salariați, consumatorii de orice din piața internă, și, mai ales, contributorii – fie ei mici antreprenori sau salariați – la bugetele sociale.

Bugete sociale? Spre deosebire de bugetul de stat, acolo sunt scăderi: și la pensii și la Sănătate. Și dacă oamenii dlui Chițoiu, deprinși scoată scoată bani (așa cum se vede) din piatră seacă n-au putut mai mult, înseamnă că, de fapt, altcineva nu mai poate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

4 răspunsuri

  1. Salariul minim garantat a fost marit de la 750 lei la 800 lei (daca nu ma insel )
    Asta inseamna in primul rind incasari mai mari la impozitul pe venit si ceva contributii mai mari incasate .
    EUROSTAT confirma ca:
    1- avem cea mai mare crestere a costului orei de munca din intreaga UE .
    2- avem cea mai mare inflatie din cele 27 tari membre a comunitatii (de luna ce vine , 28 de tari )
    Toate acestea trebuie corelate cu alte date oficiale . Respectiv ca guvernul Romaniei , (de la experienta Boc si PDL incoace) e cel mai mare aspirator de credite de pe piata bancara romaneasca . (in martie , conform MFP ,creditele luate de stat de pe piata interna reprezentau 16,4 % din PIB 2013)
    Efectul general , crestere PIB dar fara crestere de incasari fiscale . 🙂 Nu e prima data . Tot pe vremea PDL crestea PIB datorita agriculturii dar nu se vedeau incasari fiscale suplimentar. (cine mai tine minte scandalul 🙂 )
    Deci , nimic nou sub soare . Se umfla PIB pentru a mentine acea posibilitate de a te imprumuta anual suplimentar (deficit) cu 12-13 miliarde lei si in paralel se stoarce tot ce se poate stoarce in numele statului social clientelar .
    Ca dupa 24 de ani nu exista nici infrastructura dar nici strategie ci doar o foame imensa de contracte de stat si comisioane , e neimportant . Nu face bine audience pe sticla , presa tiparita sau internet .In schimb aduce voturi , posturi si contracte .

    1. Mulțumesc –
      deși ele fac parte dintr-o altă discuție, observațiile dvs. își puteau avea locul în textul de mai sus

  2. in alta ordine de idei, IMM-ul meu a fost in concediu in luna mai.ac…. deci, nu s-a lucrat, nu s-au consumat utilitati, samd.

    iata factura de electricitate AFERENTA PERIOADEI:

    -CONSUM 6RON;
    -se adauga taxa radio-tv obligatorie, energia verde, tva…

    Total de plata: 124RON.

  3. domnule unde este crestere economica //
    va rog coboriti si in viata reala unde vezi o saracie lucie
    nimeni nu vrea sa lucreze doar sunt obisnuite cu tot felul de pomeni . iar cei bugetari stau bine merci cu salarii si tot feluri de facilitati; cu sloganul mai rau sa nu fie
    economisti, contabili si toti care ne miscam in viata ecomica purtam vina indiferent de pozitia pe care ocupam
    daca mai au si salarii atunci si mai rau
    semnam statul de plata dar nu gandim oare am facut ceva pentru el // doar este normal
    incasari la buget profit // asteptam sa fie cat de mare
    nimeni nu a facut o analiza de ce atat si nu mai mult sau mai putin
    din ce traiesc asa zisi patron de peste noapte ..
    relitatea nu ne interesaeaza ziua trece sa vina alegeriile
    -oare salariatii de la privati care nu au dreptul la salarii compensatorii ,cu salarii restante de 3 sau 4 luni din ce traiesc
    nu are firma bani dar ce a facut cu ei ;;
    nu vrem sa stim
    asteptam incasariile la buget bineinteles ////
    multe////multe //////

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

4 răspunsuri

  1. Salariul minim garantat a fost marit de la 750 lei la 800 lei (daca nu ma insel )
    Asta inseamna in primul rind incasari mai mari la impozitul pe venit si ceva contributii mai mari incasate .
    EUROSTAT confirma ca:
    1- avem cea mai mare crestere a costului orei de munca din intreaga UE .
    2- avem cea mai mare inflatie din cele 27 tari membre a comunitatii (de luna ce vine , 28 de tari )
    Toate acestea trebuie corelate cu alte date oficiale . Respectiv ca guvernul Romaniei , (de la experienta Boc si PDL incoace) e cel mai mare aspirator de credite de pe piata bancara romaneasca . (in martie , conform MFP ,creditele luate de stat de pe piata interna reprezentau 16,4 % din PIB 2013)
    Efectul general , crestere PIB dar fara crestere de incasari fiscale . 🙂 Nu e prima data . Tot pe vremea PDL crestea PIB datorita agriculturii dar nu se vedeau incasari fiscale suplimentar. (cine mai tine minte scandalul 🙂 )
    Deci , nimic nou sub soare . Se umfla PIB pentru a mentine acea posibilitate de a te imprumuta anual suplimentar (deficit) cu 12-13 miliarde lei si in paralel se stoarce tot ce se poate stoarce in numele statului social clientelar .
    Ca dupa 24 de ani nu exista nici infrastructura dar nici strategie ci doar o foame imensa de contracte de stat si comisioane , e neimportant . Nu face bine audience pe sticla , presa tiparita sau internet .In schimb aduce voturi , posturi si contracte .

    1. Mulțumesc –
      deși ele fac parte dintr-o altă discuție, observațiile dvs. își puteau avea locul în textul de mai sus

  2. in alta ordine de idei, IMM-ul meu a fost in concediu in luna mai.ac…. deci, nu s-a lucrat, nu s-au consumat utilitati, samd.

    iata factura de electricitate AFERENTA PERIOADEI:

    -CONSUM 6RON;
    -se adauga taxa radio-tv obligatorie, energia verde, tva…

    Total de plata: 124RON.

  3. domnule unde este crestere economica //
    va rog coboriti si in viata reala unde vezi o saracie lucie
    nimeni nu vrea sa lucreze doar sunt obisnuite cu tot felul de pomeni . iar cei bugetari stau bine merci cu salarii si tot feluri de facilitati; cu sloganul mai rau sa nu fie
    economisti, contabili si toti care ne miscam in viata ecomica purtam vina indiferent de pozitia pe care ocupam
    daca mai au si salarii atunci si mai rau
    semnam statul de plata dar nu gandim oare am facut ceva pentru el // doar este normal
    incasari la buget profit // asteptam sa fie cat de mare
    nimeni nu a facut o analiza de ce atat si nu mai mult sau mai putin
    din ce traiesc asa zisi patron de peste noapte ..
    relitatea nu ne interesaeaza ziua trece sa vina alegeriile
    -oare salariatii de la privati care nu au dreptul la salarii compensatorii ,cu salarii restante de 3 sau 4 luni din ce traiesc
    nu are firma bani dar ce a facut cu ei ;;
    nu vrem sa stim
    asteptam incasariile la buget bineinteles ////
    multe////multe //////

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: