Impozitul pe profit colectat de fisc în luna mai a acestui an a scăzut cu 26,2% (indice nominal) față de aceeași lună a anului 2012, fenomen care crește distanța dintre contribuțiile companiilor și cele ale salariaților la bugetul de stat.
Astfel, ANAF a încasat – potrivit cifrelor făcute public de instituție – 334,6 milioane de lei în luna mai 2013, cu 118 milioane de lei mai puțin decât în aceeași lună a anului trecut.
Potrivit unei mențiuni făcute de ANAF, circa un sfert din scăderea încasărilor la impozitarea profitului provine din bănci, care au raportat pierderi pe primele luni din 2013.
Scăderi consistente de încasare (11,1%) s-au înregistrat și la accize, deși acestea au crescut, potrivit calendarului convenit cu Uniunea Europeană. Astfel, pe accize s-au încasat 1,697 miliarde de lei, cu circa 200 de milioane de lei mai puțin decât în luna mai 2012. Explicația autorităților este că scăderea provine îndeosebi de la tutun, unde sumele declarate/plătite de marii producători ar fi fost mai mici din cauza măsurilor acestora de creștere a stocurilor.
Microîntreprinderile și TVA-ul preiau pierderea
Au crescut, în schimb, încasările din impozitele pe salarii, PFA-uri și pe cifra de afaceri a microintreprinderilor (multe în pierdere): s-au încasat 1,87 miliarde de lei, cu 5,1% mai mult decât în mai 2012.
Încasările din TVA au crescut cu 6%, la 4,304 miliarde de lei.
(Citește și: ”Semnalele de avertizare pentru execuția bugetului 2013: Încasările din salarii, tot mai mari față de încasările din profit”)
Per total, la bugetul de stat s-au colectat în luna mai 13,606 miliarde de lei, cu 2,6% mai mult decât în aceeași lună din 2012.
La încasările pentru bugetele de asigurări sociale, sunt de menționat:
- O scădere cu 101,7 milioane de lei la Fondul național de Sănătate
- O scădere cu 218,6 milioane de lei la CAS
- O creștere minusculă, de 1,02 milioane de lei la fondul de șomaj.
ANAF explică scăderile încasărilor la bugetele sociale prin aceea că s-au plătit anticipat salarii în sectorul bugetar înainte de Paște.