România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii (BII), a anunţat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Printre acţionarii BII, controlată de Moscova, se mai numără Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam și Mongolia. Instituţia a intrat în atenţia publică din România în 2019, când liderul PNL, Florin Cîţu, la acea dată senator, l-a acuzat pe ministrul de finanţe Eugen Teodorovici că ar fi spion rus.
Banca Internațională de Investiții (BII) a fost creată în anii 1970 cu rolul de a finanţa statele CAER, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc. România a devenit acţionară în 1971.
Vineri, Cehia a făcut apel la statele UE care sunt membre ale Băncii Internaționale de Investiții și ale Băncii Internaționale de Cooperare Economică (IBEC) să renunțe la aceste instituții din epoca sovietică, al căror acționar principal este Rusia.
Guvernul a mai decis sâmbătă ca România să înceapă procedura de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă, a mai anunţat Dan Cărbunaru.
„În primul rând, că România a început procedura de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă. Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile”, a declarat Dan Cărbunaru, sâmbătă, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei task-force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară din Ucraina.
Totodată, el a anunţat că România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii.