fbpx

La obiect

România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult

10.01.2021

La obiect

Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult

07.01.2021

Chestiunea

Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult

07.01.2021

Chestiunea

O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult

06.01.2021

Sănătatea 2014 și banii ei : Bugetul scade, cheltuielile cresc. Subvențiile urcă la 0,7% din PIB

de Marin Pana 3.2.2014

Deși include majorări la toate capitolele, cheltuielile pentru sănătate din fondul unic constituit la nivel național se vor ridica în anul 2014 la doar 3,5% din PIB-ul estimat al României, cam la jumătate din uzanțele europene în materie de cheltuieli pentru sănătate.

Contribuțiile colectate la acest buget acoperă doar trei sferturi din necesarul de finanțare, ceea ce ar impune majorarea taxelor aferente sau lărgirea bazei de impozitare.

Diferența de finanțare ar urma să provină în proporție de patru cincimi din transferuri efectuate de la bugetul de stat (20% din necesar, adică aproximativ 4,5 miliarde lei sau 0,7% din PIB) iar o cincime din aplicarea taxei clawback. Aceasta din urmă se aplică producătorilor de medicamente pe profitul rezultat din vânzările efectuate peste plafonul stabilit de stat.

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în anul 2014 este ceva mai mic per total față de cel precedent, 22,56 miliarde lei față de 22,95 miliarde lei în anul 2013.

Explicația constă în evoluția sumelor alocate pentru plata medicamentelor, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale. Aceasta a inclus anul trecut fondurile necesare aducerii la zi a plăților în sistemul impus de Directiva europeană pentru combaterea plăţilor întârziate, de aproximativ 3,2 miliarde lei.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

De aceea, în mod efectiv, anul în curs ar urma să aducă o majorare cu circa 20% a fondurilor pentru plata medicamentelor, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale.

Cât privește alocările pentru programe naționale, se poate observa o creștere generală. De remarcat că circa 85% din banii aferenți sunt concentrați pentru diabet, cancer și dializă.

Pentru programele naţionale cu scop curativ derulate de CNAS, cu finanţare din bugetul FNUASS şi transferuri de la Ministerul Sănătaţii către bugetul FNUASS (venituri proprii şi bugetul de stat) au fost alocate fonduri în valoare de 3.367 milioane lei.

Structura este prezentată mai jos iar numărul de pacienți este cel din 2013 (atenție la numărul uriaș de pacienți cu diabet, respectiv 4,5% din populația țării).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Suma alocată pentru cele 461 de spitale aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate ar urma să crească cu aproape opt procente în termeni nominali, de la 7.693 milioane lei în 2013 la 8.297 milioane lei în 2014 (+8%).

Fondurile pentru analize de laborator (servicii paraclinice) se vor dubla, practic, de la 376,6 milioane lei anul trecut la 750 milioane de lei în acest an.

Aceste fonduri vor merge catre cei 1.503 furnizori de investigaţii medicale paraclinice aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. În acest fel, se va încerca trecerea la o funcționare normală asistemului, în care asiguraţii să aibă posibilitatea de a-și face analizele gratuite pe tot parcursul unei luni, fără a mai exista riscul de a se epuiza plafonul în prima jumătate a lunii.

Cei 11.368 medici de familie care asigură asistenţa medicală primară ar urma să primească cu 12% mai mulți bani, de 1.326 milioane de lei în 2013 la 1.484 milioane lei în 2014. Alocările pentru specialităţi clinice vor crește cu un procentaj similar de la 585 milioane de lei (2013) la 647,8 milioane de lei (2014).

După ce a fost oprită în primul trimestru al lui 2013 la nivelul de 13,3 milioane lei, finanțarea serviciilor de stomatolgie ar urma să fie reluată la nivelul de 60 milioane lei. Banii pentru îngrijiri la domiciliu vor fi mai mulți cu 34%, de la 46,3 milioane de lei (2013) la 62,1 milioane de lei ( 2014) în timp ce pentru plata tratamentelor în străinătate au fost alocate 585 milioane lei.

Suma totala a datoriilor pentru furnizorii externi de servicii medicale se ridică la 168 milioane euro, din care 33 milioane de euro au fost plătiţi până la finalul anului 2013. Bugetul alocat pe 2014 ar urma să permită achitarea integrală a acestor datorii, ceea ce va necesita plata a peste 600 milioane lei din bugetul pe 2014 și să menţină plăţile la medicamente în termenul legal de 60+30 de zile.

Fiscalitatea din spatele Sănătății

Așadar, avem o creștere de alocări pe toată linia, care nu concordă cu contribuțiile colectate și nici cu intenția declarată de a reduce fiscalitatea pe forța de muncă.

De altfel, diminuarea de la 14% la 10,7% efectuată înaintea alegerilor parlamentare din 2008 (an nefast pentru deciziile de politică macroeconomică) s-a dovedit a fi la fel de nesustenabilă ca și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale ( majorate înapoi la începutul lui 2009).

Paradoxal, deși au o finanțare foarte scăzută pe cap de locuitor în context european iar necesitățile de tratament nu țin cont de puterea economică a unei țări, România are și un nivel de taxare pentru sănătate mai scăzut decât Germania ( 14,9%), Ungaria (14%) sau Cehia (13,5%).

De altfel, cele 10,7% din prezent față de cele 14% din trecut reprezintă aproape exact și gradul de acoperire efectiv al bugetului de sănătate (76% față de 75%).

Din perspectivă logică, rămâne greu de înțeles de ce contribuțiile de asigurări sociale au fost ajustate în sus de la 27,5% în decembrie 2008 la 31,3% în februarie 2009, nivel la care au rămas și acum, în timp ce eroarea scăderii contribuțiilor pentru sănătate de la 14% la 10,7% nu a fost remediată, fie și parțial.

De remarcat faptul că, deși subvenționate într-o proporție similară cu sănătatea din bugetul de stat, pensiile folosesc doar unei părți a populației, ce a beneficiat de o vârstă de pensionare mai mică decât cea stabilită din acest an. În schimb, serviciile de sănătate sunt utile și celor vor trebui să lucreze până la 65 de ani, cu implicații pe termen lung.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.2.2014

Un raspuns

 1. iooo
  12.2.2014, 8:53 pm

  Romania nu are salariati daci imbecilitatea asigurarilor de sanatate e absolut uriasa prima masura logica e desfiintarea lor si scaderea muncii la negru ,practic sanatatea e finantata prin 3 birocratii casa de asigurari ministerul sanatatii si primariile nici una neasumandu-si responsabilitatea totala si cheltuind paralel sume colosale pe biocratie,
  accesul la sanatate e un drept constitutional ai platit sau nu vreodata te duci la urgenata si nu au cum sa te refuze, deci insasi ideea de asigurari de sanatate de stat e penibila.
  Subventia data de stat pt compensarea medicamentelor a crecut de peste 4 ori in ultimii 8 ani in timp ce cresterea consumului in vol de medicamente a crescut decat cu 15%, practic singurul efect al subventiei a fost inlocuirea med ieftine cu med scumpe si crearea unei uriase mafii farmaceutice,
  cati oameni stiu ca statul da pe subventia la medicamente de peste 3 ori mai mult decat pe salariile brute ale medicilor sau aprox la fel de mult precum intreg bugetul apararii sau al constructiei de drumuri, regii asfaltului sunt mici compii fata de mafia farmaceutica,
  cand se va discuta despre aceasta gaura uriasa in bugetul sanatatii si despre faptul ca subventia la medicamente nu ajuta in mod real pe nimeni?
  nu contest ca un med mai scump e mai bun decat unul mai ieftin insa la fel si un mertan e mai bun decat un logan ca daca da huidu in tine te omoara,
  dupa criteriul asta vanzarile de logan ar trebui interzise iar tichetele rabla crescute la 10 000 de euro pt ca un om sa foloseasca 3 tichete sa-si achizitioneze un mertan.

Lăsați un comentariu


Europa

Noul președinte al CDU – Armin Laschet, un continuator al politicii Angelei Merkel

Iulian Soare

Armin Laschet (foto), premierul landului Renania de Nord-Westfalia, adept al continuării orientării centriste a actualului cancelar german Angela Merkel, a fost ales sâmbătă preşedinte al… Mai mult

Europa

Guvernul francez respinge definitiv preluarea Carrefour de către un grup canadian: “Este în joc securitatea alimentară”. Couche-Tard renunță

Iulian Soare

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a exprimat vineri opoziţia fermă a autorităţilor de la Paris faţă de o eventuală preluare a grupului de… Mai mult

Stiri

Ministerele trebuie să definitiveze, până pe 4 februarie, măsurile de reducere a pierderilor şi/sau plăţilor restante înregistrate la finalul anului trecut

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat vineri un memorandum cu tema „elaborarea de către ministere sau alte autorităţi publice centrale a unui Memorandum până la data de 4… Mai mult

Stiri

Militari și polițiști din SUA, sub lupa procuraturii pentru aderarea la ”ideologia privind supremația albilor” și violență excesivă la manifestatiile BLM

Iulian Soare

O anchetă a fost deschisă joi în legătură cu eforturile Pentagonului pentru a lupta împotriva ascensiunii extremismului în rândul forţelor armate americane, în contextul în… Mai mult

Stiri

Consulul României la Bonn a fost demis – este urmărit penal în noul dosar al lui Liviu Dragnea

Vladimir Ionescu

Gheorghe Dimitrescu, pus joi seara sub urmărire penală de DNA alături de Liviu Dragnea în dosarul vizitei în SUA la învestitura lui Donald Trump, în… Mai mult

Stiri

La București și Cluj au fost programate toate vaccinurile anti-Covid alocate în acest moment

Vladimir Ionescu

Vineri, prima zi de programare pentru a doua etapă de vaccinare anti-Covid, peste 190.000 de persoane s-au înscris pentru imunizare, dintre care 50.000 în București.… Mai mult

Stiri

BNR a redus dobânda de politică monetară până la 1,25%

Adrian N Ionescu

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României  (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară până la nivelul de 1,25% pe an, de… Mai mult