fbpx

La obiect

20-34 de ani – nici nu lucrează și nici nu învață: Observații pe locul fruntaș deținut de România la procentul tinerilor fără nicio ocupație

România figurează printre statele UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nici nu lucrează și nici nu învață („neither in employment nor in… Mai mult

16.07.2021

Chestiunea

Noul test de stres al industriilor europene: condițiile și țintele sectoriale de mediu impuse de Comisia Europeană

Odată cu lansarea, miercuri 14 iulie, pachetului legislativ ”Fit for 55”, UE devine prima economie din lume care dă startul procesului de legiferare a obiectivului… Mai mult

15.07.2021

La obiect

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată

Raportul România Educată elaborat de Președinția României a fost publicat pentru prima oară miercuri, ziua în care Guvernul Florin Cîțu a adoptat Memorandul prin care… Mai mult

14.07.2021

La obiect

În sfârșit, DOCUMENTUL: Memorandumul pe Proiectul România Educată – adoptat de Guvern. Calendarul și țintele

Guvernul va înființa un grup de lucru interministerial coordonat de premierul Florin Cîțu, pentru elaborarea pachetului legislativ necesar implementării Proiectului România Educată elaborat la Președinție,… Mai mult

14.07.2021

Sănătatea 2014 și banii ei : Bugetul scade, cheltuielile cresc. Subvențiile urcă la 0,7% din PIB

de Marin Pana 3.2.2014

Deși include majorări la toate capitolele, cheltuielile pentru sănătate din fondul unic constituit la nivel național se vor ridica în anul 2014 la doar 3,5% din PIB-ul estimat al României, cam la jumătate din uzanțele europene în materie de cheltuieli pentru sănătate.

Contribuțiile colectate la acest buget acoperă doar trei sferturi din necesarul de finanțare, ceea ce ar impune majorarea taxelor aferente sau lărgirea bazei de impozitare.

Diferența de finanțare ar urma să provină în proporție de patru cincimi din transferuri efectuate de la bugetul de stat (20% din necesar, adică aproximativ 4,5 miliarde lei sau 0,7% din PIB) iar o cincime din aplicarea taxei clawback. Aceasta din urmă se aplică producătorilor de medicamente pe profitul rezultat din vânzările efectuate peste plafonul stabilit de stat.

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în anul 2014 este ceva mai mic per total față de cel precedent, 22,56 miliarde lei față de 22,95 miliarde lei în anul 2013.

Explicația constă în evoluția sumelor alocate pentru plata medicamentelor, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale. Aceasta a inclus anul trecut fondurile necesare aducerii la zi a plăților în sistemul impus de Directiva europeană pentru combaterea plăţilor întârziate, de aproximativ 3,2 miliarde lei.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

De aceea, în mod efectiv, anul în curs ar urma să aducă o majorare cu circa 20% a fondurilor pentru plata medicamentelor, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale.

Cât privește alocările pentru programe naționale, se poate observa o creștere generală. De remarcat că circa 85% din banii aferenți sunt concentrați pentru diabet, cancer și dializă.

Pentru programele naţionale cu scop curativ derulate de CNAS, cu finanţare din bugetul FNUASS şi transferuri de la Ministerul Sănătaţii către bugetul FNUASS (venituri proprii şi bugetul de stat) au fost alocate fonduri în valoare de 3.367 milioane lei.

Structura este prezentată mai jos iar numărul de pacienți este cel din 2013 (atenție la numărul uriaș de pacienți cu diabet, respectiv 4,5% din populația țării).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Suma alocată pentru cele 461 de spitale aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate ar urma să crească cu aproape opt procente în termeni nominali, de la 7.693 milioane lei în 2013 la 8.297 milioane lei în 2014 (+8%).

Fondurile pentru analize de laborator (servicii paraclinice) se vor dubla, practic, de la 376,6 milioane lei anul trecut la 750 milioane de lei în acest an.

Aceste fonduri vor merge catre cei 1.503 furnizori de investigaţii medicale paraclinice aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. În acest fel, se va încerca trecerea la o funcționare normală asistemului, în care asiguraţii să aibă posibilitatea de a-și face analizele gratuite pe tot parcursul unei luni, fără a mai exista riscul de a se epuiza plafonul în prima jumătate a lunii.

Cei 11.368 medici de familie care asigură asistenţa medicală primară ar urma să primească cu 12% mai mulți bani, de 1.326 milioane de lei în 2013 la 1.484 milioane lei în 2014. Alocările pentru specialităţi clinice vor crește cu un procentaj similar de la 585 milioane de lei (2013) la 647,8 milioane de lei (2014).

După ce a fost oprită în primul trimestru al lui 2013 la nivelul de 13,3 milioane lei, finanțarea serviciilor de stomatolgie ar urma să fie reluată la nivelul de 60 milioane lei. Banii pentru îngrijiri la domiciliu vor fi mai mulți cu 34%, de la 46,3 milioane de lei (2013) la 62,1 milioane de lei ( 2014) în timp ce pentru plata tratamentelor în străinătate au fost alocate 585 milioane lei.

Suma totala a datoriilor pentru furnizorii externi de servicii medicale se ridică la 168 milioane euro, din care 33 milioane de euro au fost plătiţi până la finalul anului 2013. Bugetul alocat pe 2014 ar urma să permită achitarea integrală a acestor datorii, ceea ce va necesita plata a peste 600 milioane lei din bugetul pe 2014 și să menţină plăţile la medicamente în termenul legal de 60+30 de zile.

Fiscalitatea din spatele Sănătății

Așadar, avem o creștere de alocări pe toată linia, care nu concordă cu contribuțiile colectate și nici cu intenția declarată de a reduce fiscalitatea pe forța de muncă.

De altfel, diminuarea de la 14% la 10,7% efectuată înaintea alegerilor parlamentare din 2008 (an nefast pentru deciziile de politică macroeconomică) s-a dovedit a fi la fel de nesustenabilă ca și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale ( majorate înapoi la începutul lui 2009).

Paradoxal, deși au o finanțare foarte scăzută pe cap de locuitor în context european iar necesitățile de tratament nu țin cont de puterea economică a unei țări, România are și un nivel de taxare pentru sănătate mai scăzut decât Germania ( 14,9%), Ungaria (14%) sau Cehia (13,5%).

De altfel, cele 10,7% din prezent față de cele 14% din trecut reprezintă aproape exact și gradul de acoperire efectiv al bugetului de sănătate (76% față de 75%).

Din perspectivă logică, rămâne greu de înțeles de ce contribuțiile de asigurări sociale au fost ajustate în sus de la 27,5% în decembrie 2008 la 31,3% în februarie 2009, nivel la care au rămas și acum, în timp ce eroarea scăderii contribuțiilor pentru sănătate de la 14% la 10,7% nu a fost remediată, fie și parțial.

De remarcat faptul că, deși subvenționate într-o proporție similară cu sănătatea din bugetul de stat, pensiile folosesc doar unei părți a populației, ce a beneficiat de o vârstă de pensionare mai mică decât cea stabilită din acest an. În schimb, serviciile de sănătate sunt utile și celor vor trebui să lucreze până la 65 de ani, cu implicații pe termen lung.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.2.2014

Un raspuns

 1. iooo
  12.2.2014, 8:53 pm

  Romania nu are salariati daci imbecilitatea asigurarilor de sanatate e absolut uriasa prima masura logica e desfiintarea lor si scaderea muncii la negru ,practic sanatatea e finantata prin 3 birocratii casa de asigurari ministerul sanatatii si primariile nici una neasumandu-si responsabilitatea totala si cheltuind paralel sume colosale pe biocratie,
  accesul la sanatate e un drept constitutional ai platit sau nu vreodata te duci la urgenata si nu au cum sa te refuze, deci insasi ideea de asigurari de sanatate de stat e penibila.
  Subventia data de stat pt compensarea medicamentelor a crecut de peste 4 ori in ultimii 8 ani in timp ce cresterea consumului in vol de medicamente a crescut decat cu 15%, practic singurul efect al subventiei a fost inlocuirea med ieftine cu med scumpe si crearea unei uriase mafii farmaceutice,
  cati oameni stiu ca statul da pe subventia la medicamente de peste 3 ori mai mult decat pe salariile brute ale medicilor sau aprox la fel de mult precum intreg bugetul apararii sau al constructiei de drumuri, regii asfaltului sunt mici compii fata de mafia farmaceutica,
  cand se va discuta despre aceasta gaura uriasa in bugetul sanatatii si despre faptul ca subventia la medicamente nu ajuta in mod real pe nimeni?
  nu contest ca un med mai scump e mai bun decat unul mai ieftin insa la fel si un mertan e mai bun decat un logan ca daca da huidu in tine te omoara,
  dupa criteriul asta vanzarile de logan ar trebui interzise iar tichetele rabla crescute la 10 000 de euro pt ca un om sa foloseasca 3 tichete sa-si achizitioneze un mertan.

Lăsați un comentariu


Stiri

Premierul Cîțu l-a numit pe Andrei Novac secretar de stat în MAE, încălcând o decizie a Biroului Național PNL

Razvan Diaconu

Premierul Florin Cîțu l-a numit pe Andrei Novac secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe împotriva deciziei Biroului Politic Național al PNL, au declarat, sâmbătă,… Mai mult

Europa

Israelul acuză Iranul de atacul din Marea Oman soldat cu moartea unui român şi a unui britanic

Razvan Diaconu

Israelul acuză Iranul de faptul că se află la originea atacului din Marea Oman împotriva petrolierului M/T Mercer Street, soldat cu moartea a doi membri… Mai mult

Stiri

Coronavirus în România: 156 cazuri noi și 3 decese în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

De vineri până sâmbătă, în România s-au înregistrat 156 de cazuri noi de infectare cu Covid din peste 31.000 de teste procesate. De la ultimul… Mai mult

Europa

Grecia a intrat pe ”lista roșie” – CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic

Razvan Diaconu

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat  lista statelor considerate cu risc epidemiologic. Grecia a fost inclusă pe lista roşie, ca urmare a creşterii… Mai mult

Europa

SUA anunță concedierea forțată a personalului angajat pe plan local în Rusia

Razvan Diaconu

Departamentul de Stat a anunţat vineri că autorităţile ruse obligă Statele Unite să concedieze cetăţenii ruşi angajaţi de misiunile sale diplomatice din Rusia. Secretarul de… Mai mult

Stiri

Eurostat: Economia europeană a revenit pe creştere în trimestrul al doilea

Razvan Diaconu

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în al doilea trimestru al acestui an, iar aceasta s-a reflectat asupra pieţei… Mai mult

Europa

Marinar român ucis într-un atac al piraților asupra unui petrolier aflat în largul coastelor Omanului

Razvan Diaconu

Un cetățean român a fost ucis în urma unui atac al piraților asupra unui petrolier care naviga în largul coastelor Sultanatului Oman. În urma atacului și-a… Mai mult