11 februarie, 2019

Câștigul salarial mediu brut pe luna decembrie 2018 a fost de 4.938 lei, cu 6% mai mult decât în luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,9% şi a ajuns la 2.957 lei,  respectiv 629 de euro la cursul mediu al lunii ianuarie, în care au fost încasaţi şi cheltuiţi banii câştigaţi.

Ajustat cu nivelul preţurilor (53% din media UE, conform celor mai recente date Eurostat) puterea de cumpărare în euro a urcat la 1.186 euro (câştigaţi într-o ţară europeană care ar avea preţurile la nivelul mediu din UE). Estimarea salariului mediu net lunar pe 2018 din prognoza de iarnă a CNSP a fost uşor depăşită (2.695 lei media artimetică lunară în loc de 2.685 lei în prognoza oficială)

Practic, după ce a atins nivelul minim în luna august, leafa medie a urcat cu peste 100 de euro în decurs de patru luni, desigur, şi în baza acordării unor prime de sărbători. Pe fondul reducerii inflaţiei,  indicele câştigului salarial real faţă de luna anterioară a fost de 105,7%, adică puterea de cumpărare a crescut cu 5,7% faţă de luna noiembrie.


De reţinut, în pofida scăderii inflaţiei anuale la doar  3,27% pe final de an, suprapusă peste cele şase procente de majorare salarială faţă de noiembrie,  rezultatul a fost o creştere a puterii de cumpărare  în decembrie 2018 raportat la aceeaşi lună a anului precedent de doar 8,9%, sub nivelul consemnat în luna precedentă.

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare a banilor încasaţi exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării preţurilor) a urcat în mod excepţional, cu 11,4 puncte procentuale, până la 210,1%. În continuare, rămâne de văzut dacă această evoluţie va putea fi susţinută la nivelurile prognozate ( CNSP a anunţat o prognoză a câştigului salarial mediu net de 3.085 lei pentru 2019, adică peste 14% în plus în termeni nominali, fără ajustarea cu inflaţia).

Creşterile salariale pe ramuri – sănătatea şi învăţământul primele, industria extractivă puternic pe minus

Pe ramuri de activitate, cele mai mari creşteri de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-au consemnat în sănătate (+29,6% nominal şi +25,6% în termeni reali) şi învăţământ (+25,1% nominal şi +21,1% ca putere de cumpărare). Imediat în spate a apărut conjunctural sectorul agricol (+20,6%         nominal şi +16,8% real), explicaţia fiind majorarea puternică localizată pe segmentul de silvicultură, exploatare forestieră, pescuit şi acvacultură, unde câştigul salarial mediu net a fost de 3.682 lei.

După podium, dar peste media naţională, apar construcţiile (17,2% nominal şi 13,4% real), transportul şi depozitarea (15,9% nominal şi 12,2% real), sectorul de energie electrică şi termică, gaze, apă (14,1% nominal şi 10,5% real) şi sectorul de distribuţia apei, salubritate şi deşeuri (13,6%, respectiv 10,1% ca putere de cumpărare).


Foarte aproape de media naţională s-a plasat segmentul de hoteluri şi restaurante (11,9% nominal şi 8,3% real). Industria prelucrătoare (9,6% nominal şi 6,1% real) s-a plasat uşor peste segmentul de comerţ (9,1% nominal şi 5,6% real) dar a rămas sub reperul de 90% din media naţională, adică mult media europeană care se plasează undeva la peste 100%.

Administraţia publică s-a menţinut sub media naţională, cu un avans de 9,2%, concretizat într-o putere de cumpărare sporită cu 5,6%.

Administraţia publică a consemnat un avans nominal de 9,0%, concretizat într-o putere de cumpărare sporită cu 5,5%, mai aproape de creşterea economică estimată oficial pentru anul trecut ( 4,5%). De remarcat valoarea relativ redusă din sectorul de intermedieri financiare şi asigurări (5,3% nominal şi +1,9% ca putere de cumpărare), precum şi reducerea puternică din industria extractive, în care primele de final de an nu s-au mai repetat (-21,3% nominal şi -23,8% ca putere de cumpărare).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: