13 ianuarie, 2019

Câștigul salarial mediu brut pe luna noiembrie 2018 a fost de 4.658 lei, cu 2,8% peste cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,6% şi a ajuns la 2.792 lei, adică a atins în premieră pragul de 600 de euro la cursul mediu al lunii decembrie, în care au fost încasaţi şi cheltuiţi banii câştigaţi.

Ajustat cu nivelul preţurilor (53% din media UE, conform celor mai recente date Eurostat) puterea de cumpărare în euro a urcat la 1.123 euro. Adică cei 600 de euro câştigaţi în ţară au avut acelaşi efect, potrivit metodologiei statistice oficiale, cu 1.123 de euro câştigaţi într-o ţară europeană care ar avea preţurile la nivelul mediu ( cea mai apropiată de această situaţie este Italia).


Practic, după ce leafa medie a recuperat scăderea din intervalul iulie – septembrie, şi-a reluat creşterea şi va ataca ( probabil cu succes) la finele anului cota de 2.800 de lei.

Indicele câştigului salarial real faţă de luna anterioară a fost de 102,7% iar, pe fondul temperării inflaţiei, majorarea în raport cu aceeaşi lună a anului precedent s-a situat la +9,5%, a doua cea mai mare creştere din ultimele 12 luni, după cea din martie 2018.

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare a banilor încasaţi exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării preţurilor) a urcat semnificativ, cu 5,3 puncte procentuale, până la 198,7%. Cota psihologică de 200% a ajuns, astfel la îndemână pentru finalul anului 2018.

Creşterile pe ramuri – sănătatea prima, industria extractivă pe minus ca putere de cumpărare

Pe ramuri de activitate, cea mai mare creştere de salarii s-a consemnat în sănătate (+31,2% nominal şi +26,8% în termeni reali). Imediat în spate a apărut conjunctural sectorul agricol (+29,3%      nominal şi +25,0% real), explicaţia fiind majorarea puternică localizată pe segmentul de silvicultură, exploatare forestieră, pescuit şi acvacultură (+61,3% nominal şi +55,9% ca putere de cumpărare), în care câştigul salarial mediu net a ajuns la 3.784 lei.


La mare distanţă în spate apar construcţiile (18,3% nominal şi 14,4% real), învăţământul (+16,9% nominal şi +13,0% real), activităţile de cercetare-dezvoltare (15,2% nominal şi 11,4% real), cele de informaţii şi comunicaţii (14,7% nominal şi 10,8% real) şi sectorul de distribuţia apei, salubritate şi deşeuri (14,3%, respectiv 10,5%), toate peste media naţională de creştere salarială.

Foarte aproape de această medie s-au plasat segmentul de hoteluri şi restaurante şi sectorul de energie electrică şi termică, gaze, apă ( ambele cu un spor al puterii de cumpărare de circa 9% în termeni reali ).

Administraţia publică s-a menţinut sub media naţională, cu un avans de 9,2%, concretizat într-o putere de cumpărare sporită cu 5,6%.

Industria prelucrătoare, cea care dă trendul pentru întreaga economie, a consemnat majorări salariale uşor peste cele din administraţia publică dar a rămas în nivel absolut sub 90% din media pe economie, procentaj situat semnificativ sub practica europeană.

Cel mai mic avans salarial s-a înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări (5,3% nominal şi +1,8% ca putere de cumpărare).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: