marți

23 aprilie, 2024

5 decembrie, 2013

Câştigul salarial mediu net a crescut în octombrie cu 6 lei, până la de 1.615 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în intermedieri financiare (3829 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (900 lei), a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna octombrie 2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2232 lei, cu 0,4% mai mare decât în luna septembrie 2013.

Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,1%.

Puterea de cumpărare a crescut nesemnificativ


Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,0%, mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2013 cu 0,1 puncte procentuale. Puterea de cumpărare din octombrie a fost cu 0,9% mai mare decât media din 2012.

Octombrie 2013 comparativ cu Septembrie 2013

În luna octombrie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna septembrie 2013 ca urmare a acordării de prime, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natură ori realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 13,2% în alte activităţi extractive
  • între 3,5% şi 6,5% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), extracţia minereurilor metalifere, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea de mobilă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
  • între 2,5% şi 3,5% în alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, industria metalurgică, activităţi de poştă şi de curier, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 26,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 17,7% în fabricare produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
  • între 5,0% şi 7,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor din tutun, telecomunicaţii.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în învăţământ (4,0%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică şi sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna octombrie faţă de luna septembrie 2013, cu 0,2%, respectiv 0,6%.

Octombrie 2013 comparativ cu Octombrie 2012


Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 102,2%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: