miercuri

24 aprilie, 2024

25 aprilie, 2012

Salariul mediu brut efectiv realizat a crescut în 2011 cu 11,7%, până la 1.922 lei, potrivit unui studiu realizat anual de către Institutul Național de Statistică. Luna de referință folosită pentru raportare a fost luna octombrie pentru a evita, pe cât posibil, variațiile conjuncturale. Metodologic, au fost analizate numai întreprinderile cu cel puțin patru salariați.

Valoarea prezentată include doar persoanele care au lucrat cel puțin 21 de zile cu program complet și face abstracție de cei care au beneficiat de indemnizația de 75% din salariul de bază, ca urmare a faptului că nu au defășurat o activitate productive din lipsa cererii dar au fost menținuți cu statut de angajați. În plus, trebuie menționat că 667 mii de angajați din totalul de 4.201 mii, adică aproape un salariat din șase a lucrat cu timp redus.

Pentru a interpreta corect datele prezentate, trebuie făcute două precizări importante.


Suma netă încasată de fiecare angajat a depins nu doar de suma brută ci și de deducerile personale și pentru persoanele aflate în întreținere. De aceea este posibil ca două persoane cu același salariu brut să încaseze sume diferite drept ”bani în mână”.

Din motive de impozitare a venitului, deși cota unică aplicată veniturilor impozabilă este de 16 %, raportul între salariile net și brut sunt situate între 83,5% pentru cei cu salariul minim pe economie și cinci persoane în întreținere și 70,14% pentru cei cu salariul de peste 3.593 lei.

A doua precizare este că trebuie făcută distincția între salariul brut convenit prin contractual de muncă și salariul brut efectiv realizat, precum și între acesta din urmă și câștigul salarial mediu brut lunar, așa cum îl știm și sună formularea din comunicatele lunare ale INS. Salariul brut pentru program complet (fără sporuri și premii) a fost în octombrie 2011 de 1.719 lei iar câștigul salarial mediu brut lunar (ce include drepturi în natură, ore suplimentare, beneficii din profitul net etc.) s-a situat la 2.023 lei.

Faptul că există diferențe considerabile între salariul de bază și salariul realizat este cel mai bine resimțit de angajații din industria extractivă (unde sporurile și adaosurile ajung să reprezinte 36,8% din suma totală cuvenită), cei din sectorul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze și apă (28,8%) și cei din transport și depozitare (23,8%).


La polul opus, urmare a unei politici susținute desfășurate în ultimii ani în sectorul bugetar, de includere a sporurilor și indemnizațiilor de conducere în salariile de bază, se află administrația publică, cu 1,3% (exclusive forțele armate și cei asimilați). Învățământul (5,2%) și sănătatea (16%) stau ceva mai bine față de administrația publică, ceea ce compensează parțial salariile de bază ceva mai mici.

Acestea fiind arătate mai sus pentru a înțelege exact la ce se referă INS atunci când anunță valorile rezultate în urma analizei pentru anul 2011, statistica repartizării pe grupe de salarii (fără beneficii de natură salarială) se prezintă după cum urmează:

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: