miercuri

10 iulie, 2024

31 mai, 2022

Salariile bugetarilor vor crește de la 1 iulie cu un sfert din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 și nivelul în plată la finele anului trecut, potrivit unor proiecte de lege adoptate marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Parlamentul a decis, totodată, majorarea cu 15% a salariului de bază pentru angajații din Ministerul Transporturilor și Ministerul Culturii, pentru ”complexitatea muncii”.

Totodată, Camera Deputaților a decis și acordarea unui spor de 50% pentru bugetari implicați în proiecte finanțate din fonduri externe rambursabile, cât și aplicarea integrală pentru angajații Parlamentului a legii salarizării unitare a bugetarilor.


Măsurile au fost promovate prin votul parlamentarilor care fac parte din coaliția de Guvernare. Legile vor merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Majorările, pe sectoare:

 • Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătății;

 • Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

 • Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

 • Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

 • Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

 • Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

 • de la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021

 • de la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 și cele din luna iunie 2022.

 • de la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%

Parlamentarii Uniunii Salvați România s-au opus, susținând că aceste creșteri de salarii se produc ”fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare”.

(Citiți și: ”Zarurile au fost aruncate”: au apărut CRONICILE 86 – titlurile și autorii”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. Sa vezi dupa aceea cresterea imprumuturilor pentru sustinerea salariilor respective!Un pas ,,important” pentru intrarea tarii in incapacitate de plata!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

 1. Sa vezi dupa aceea cresterea imprumuturilor pentru sustinerea salariilor respective!Un pas ,,important” pentru intrarea tarii in incapacitate de plata!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: