cursdeguvernare

duminică

13 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Revizuirea PIB: Modificări de structură – scade drastic contribuția investițiilor – compensează aportul ”stocurilor”

10 octombrie, 2024

Datele revizuite arată că economia României a înregistrat o creșterea de doar 1,4% din PIB în primul semestru (față de 1,5% estimarea anterioară), în condițiile în care cifrele privind evoluția din T2 au fost revizuite în sens pozitiv. Cu toate acestea, rolul investițiilor la avansul economic a fost redus drastic.

Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit joi datele privind Produsul Intern Brut (PIB) al României, noile cifre indicând un avans de 0,9% în trimestrul al doilea față de T2 2023, cu 0,1 puncte procentuale peste estimarea anterioară, în vreme ce datele aferente primului semestru au fost revizuite în jos, de la 1,5% (date provizorii 1) la 1,4% (date provizorii 2).

În ceea ce privește contribuția categoriilor de resurse la creșterea PIB, datele INS au suferit puține modificări. Pentru T2 a crescut doar contribuția la creșterea economică a ramurilor comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante – de la 0 estimarea anterioară la 0,2 puncte procentuale acum. Pe de altă parte, a scăzut contribuția sectorului construcțiilor de la 0,2pp la 0,1pp.

Contribuția investițiilor, tăiată drastic


Pe cealaltă metodologie de calcul (contribuția categoriilor de utilizări) au survenit schimbări mai importante.

A scăzut semnificativ contribuția investițiilor: formarea brută de capital fix a adus 0,8pp la creșterea din T2, față de 1,4pp estimarea anterioară.

Contribuția consumului final a fost revizuită în scădere, de la 5pp la 4,7pp.

Și contribuția exportului net a fost revizuită. Acesta a tras în jos PIB-ul cu 4,5pp, față de 4,4% conform primelor date provizorii.


Au ”compensat” pentru aceste revizuiri stocurile. Dacă anterior INS că acestea au avut o contribuție negativă de -1,2pp a variației stocurilor, aceasta a fost recalculată la doar -0,1pp.

Ca urmare a acestor revizuiri, avansul PIB din primul semestru a fost recalculat în scădere, la 1,4% (față de 1,5% conform datelor provizorii 1).

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere estimările privind avansul PIB în acest an, de la 3,4% la 2,8%. Aceasta este semnificativ mai optimistă decât cele din mediul privat, economiștii anticipând un avans cam la jumătate față de prognoza oficială.

ING, spre exemplu, a revizuit prognoza de creștere economică pentru România, de la 2% din PIB la 1,3% din în acest an. Și economiștii Erste au decis să-și amendeze prognoza, de la 2,6% la 1,9% din PIB.

La sfârșitul lunii septembrie, și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înrăutățit semnificativ estimările privind evoluția economiei românești în 2024, pe fondul scăderii cererii externe care a afectat industria, dar și sectorul IT. Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 1,4% în acest an, în scădere față de estimarea de 3,2% avansată în luna mai.

(Citiți și: ”Analiză Erste – România între statele ECE: creștere economică dezamăgitoare, susținută cu dezechilibre și costuri mari”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: