miercuri

24 aprilie, 2024

7 martie, 2012

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat miercuri parlamentului, într-un  discurs despre situaţia internă a României.

Şeful statului a atins toate marile probleme pe care le presupun evenimentele din ultimele săptămâni: semnarea Trataului  fiscal, greva parlamentară a Opoziţiei, schimbarea guvernului şi priorităţile acestuia, problema creşterii economice, a salariilor, a locurilor de muncă, a strategiei energentice.

Opoziţia a lipsit de la rostirea discursului. Pe lângă parlamentarii coaliţiei, la balconul sălii au fost prezenţi cetăţeni care l-au huiduit pe preşedinte.

Din declaraţiile şefului statului:

  • „Este important să mă pronunţ asupra a ceea ce am făcut şi unde suntem şi asupra a ceea ce eu cred că trebuie făcut în continuare. În 2009 România nu se mai putea împrumuta de pe piaţă, ceea ce a reclamat o intervenţie urgentă la FMI şi UE. Au fost măsuri extrem de dificile pe care toţi le-am luat cu inima strânsă. Sper că veţi avea capacitatea să explicaţi în campanie că au fost măsuri necesare care au avut prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia. Dacă nu s-ar fi luat în 2010 măsurile, banii nu ar fi fost suficienţi pentru acoperirea salariilor şi pensiilor. (…) Cred că este datoria mea şi a dumneavoastră să găsim soluţii pentru ca în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor.
  • Un prim pas pentru modernizarea clasei politice s-a făcut când am introdus votul uninominal. Este o obligaţie morală a majorităţii ca împreună cu minoritatea din Parlament să decidă un vot uninominal curat care nu mai lasă ca oameni de pe primul loc să rămână acasă.
  • Nimic nu este mai important astăzi decât să creem locuri de muncă. Fac un apel şi la parlamentari şi la Guvern: redeschideţi mineritul care a devenit rentabil. Adevăratul aur al unei societăţi sunt locurile de muncă. Niciodată nu vom fi capabili să susţinem sistemul de pensii dacă avem 6 milioane de pensionari şi 4 milioane de oameni cu locuri de muncă.
  • Bacalaureatul din acest an a fost proba eşecului reformei în educaţie în perioada 1997-2000. Poţi să nu au ţiţei, poţi să nu ai gaze naturale, dacă ai un sistem de educaţie performant vei reuşi să fii o ţară competitivă.
  • România furnizează energia de care are nevoie pentru nivelul de dezvoltare pe care îl are. Se manifestă interese ca România să devină tot mai independentă energetic. România are o resursă consistentă de gaze în Marea Neagră, putem asigura necesarul nostru şi al câtorva vecini cu condiţia liberalizării preţului.
  • Un obiectiv major al României este intrarea în zona euro. Dobânzile sunt de 1-1,5% pentru statele echilibrate macroeconomic, pe când dobânzile pentru statele non-euro sunt 6%. Trebuie să înţelegeţi cât de important este ca România să devină membru al zonei euro. Un stat care nu are economie performantă şi competitivă nu rezistă în zona euro. Obiectivul trebuie să fie reanalizarea şi creşterea performanţelor economiei de stat. Fără competitivitate în sectorul de transporturi şi energie nu avem nicio şansă să trăim bine în zona euro.
  • Tratatul fiscal a fost conceput strict pentru statele din zona euro. Vă recomand să îl aprobaţi în mod integral. Am convingerea că România a făcut un lucru bun semnând acest tratat. Dacă absorbim banii de la UE, România nu are nevoie de împrumuturi externe pentru a-şi asigura consolidarea.
  • România este capabilă să facă faţă un al doilea val de recesiune dacă în Uniunea Europeană va fi recesiune în a doua parte a anului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: